Wednesday , July 24 2024

Johan Agebjörn – Subtracted Soundscapes

Betyg - 8

8

Meditativ elektronisk ambient med drömska melodier och rofyllda toner.

User Rating: Be the first one !
Johan Agebjörn - Subtracted Soundscapes
Skivbolag: Spotted Peccary Music

Johan Agebjörns Subtracted Soundscapes består av åtta låtar han gett ut tidigare, men förenklat beskrivet, här i strippade och bearbetade versioner. Vad som finns kvar är en vackert stillsam ambient musik utan pumpande takter.

Låtarna på Subtracted Soundscapes skimrar av skönhet, är stillsamma och meditativa som en sakta porlande bäck en tidig sommarmorgon då luften står fullkomligt stilla och vattnet knappt rör sig. Johan Agebjörn har remixat sina låtar för att uppnå en varmare, lugnare atmosfär än på originalversionerna och därmed har han plockat bort rytmerna och lämnat kvar musikens nyckelelement. Han har också arbetat med olika kombinationer av lågpassfilter, saktat ner, lagt till reverb, och mixat musiken annorlunda. Jag varken kan eller vill gå djupare in på de tekniska delarna, men resultatet är väldigt tilltalande i vilket fall som helst. Jag kan tänka mig att Subtracted Soundscapes låter som en morfinist eller opiumberoende känner sig när denne är seriöst hög och helt trygg. Agebjörns musik på den här skivan är som att lägga sig i en bädd av färgrik bomull och låta hela kroppen sjunka ner i den för att så småningom uppleva hur bomullen kryper in i huvudet och under huden för att ge dig ditt livs mjukaste och mest behagliga ögonblick. Åtminstone sedan vistelsen i din mammas livmoder. Jag uppskattar helheten här, men ”Sleep In My Arms” med Sally Shapiros viskande stämma och ”Dulciter Somni” med Lisa Barras röst höjer sig nog ändå lite över resterande material. Om inte annat känns det alltid mer levande med mänskliga röster i musiken, så som jag upplever saken. En perfekt platta att stressa ner till, somna till, meditera till, ha som bakgrundsmusik, ha som filmmusik eller bara lyssna och njuta av då andan faller på.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …