Livet Nord – Paperbird

Betyg - 7

7

Sorgebearbetning och död i mångsidiga musikaliska dräkter

User Rating: Be the first one !
Omslag: Livet Nord - Paperbird
Skivbolag: Kakafon Records

Paperbird är violinisten Livet Nords debutalbum som soloartist, men hon medverkar på över 60 plattor med andra artister och är allt annat än en duvunge i branschen. Musiken här är näst intill instrumental och hanterar tunga ämnen som död, sorg och bearbetning av sorg. Musiken låter dock inte så kolsvart som det kan tyckas.

Det började med en cirkusföreställning kallad Ska Det Vara Såhär?? och slutade som en skiva. Livet Nord skrev musiken 2021 och medverkade tillsammans med parakrobaten Signe Veinholt (som också skapat föreställningen) och clownen Karin Svensson. Musiken kräver varken bakgrundshistorian eller föreställningen för att kunna avnjutas på skiva, men kanske bör man känna till att fåglar är en viktig del av handlingen. Den här historien börjar nämligen med en flicka som hittar en död fågel, och sista låten kom till efter att Nord läst om Sadako Sasaki som avled av strålningen från Hiroshima-bomben. Om hon lyckades vika 1000 origami-tranor skulle hon bli frisk och kriget ta slut. Hennes minne hyllas årligen då barn från hela världen skickar papperstranor för hälsa och fred till en staty av Sadako. Förväntar man sig pop- eller rockmusik bör man vara medveten om att det Livet Nord och hennes 19 gästmusikanter gör här är något helt annat. ”Elvis Elvis” bjuder till exempel balkansvängig klezmer, ”Kurragömma” är en traditionell jugoslavisk barnsång med originaltiteln ”U budimu gradu” som Nord arrangerat, avslutande ”Nu slår en blomma ut” bygger på Stig Dagermans dikt som skrevs efter Hiroshima och som Nord har tonsatt. Inledande ”Plötsligt gick hon förbi” med Nords vackra violinspel sätter genast lyssnaren i stämning medan ”Arga flickan” låter just arg, mörk och fientligt förbannad. En av mina favoritlåtar på plattan är dock ”Tröstpolska” där Nord sjunger den textlösa melodin. Det är en ljuvlig, lantlig och somrig låt som får mig att tänka på helt andra saker än död och ledsamheter.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …