Wednesday , July 17 2024

Dead Polly´s – Truth Of Tomorrow

Betyg - 9

9

Energisk punkrock med ett moderniserat retrosound och tunga låtar.

User Rating: Be the first one !
Omslag: Dead Pollys - Truth Of Tomorrow
Skivbolag: Too Loud Records

När jag lyssnade på Dead Pollys nya och tredje fullängdare Truth Of Tomorrow för första gången, kom jag att tänka på hur bandet lyckats förena tidiga The Clash med Anti-Nowhere League och sitt eget egensinne, på ett alldeles lysande vis. En bättre kombination av punkrock har jag svårt att tänka mig i dessa dagar. 

The Clash hade förmågan att skriva rätt smarta men enkla politiska låtar och framföra dem med innerlighet, energi och en passion som oftast satte sig omedelbart. Anti-Nowhere League däremot, hade råheten, tyngden, humorn och brutaliteten i framförandet. Även de gjorde låtar man inte kunde värja sig emot, och Dead Pollys – dessa medelålders svenska galningar – gör tamejfan lika bra och oemotståndliga sånger som förebilderna när de är som bäst. Och som bäst har de varit många gånger, både på förra cd:n Strummerland och här på Truth Of Tomorrow. Spår som inledande ”Silicon Valley king”, ”Modern social club”, ”Two weeks to live”, ”My name is worry” och ”Gimme good news” är utmärkta exempel på hur riktigt fet punkrock ska låta. Skivan är späckad med låtar som innehar samma jävla urkraft, de flesta skrivna av basisten Juba Nurmenniemi och sångaren Niclas Nizze Nilsson. På tre av spåren har även Mats Nyström deltagit i skapandet. Övriga musikanter i bandet är Claes “Clabbe” Fredriksson på gitarr och Martin Hällgren bakom kaggarna. Jag såg Dead Pollys nyligen då de lirade live på ett privat releaseparty hos Rapido MC och slogs av hur bra de nya låtarna fungerar, även live. Niclas Nizze Nilsson är oerhört underhållande, energisk och rolig på (och nedanför) scenen, och det var han som en gång i tiden startade bandet. På MC-klubben slutade giget snopet med att PA-anläggningen stendog efter en knapp timme. Förhoppningsvis sker inte detsamma den 31:a augusti då Dead Pollys kör sitt officiella releaseparty på Patricia. Men med tanke på att Patricia är en båt sjunker kanske hela skiten istället. Att återigen få höra Truth Of Tomorrow-låtarna live kommer i vilket fall som helst att bli ett vildsint, minnesvärt och roligt nöje. Till dess är det bara att råplugga den här (och förra) plattan.

 

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!