Saturday , July 13 2024
Devo

Devo klara för Way Out West

Devo har förvirrat i princip alla i 50 år nu. Genier, dårar, provokatörer – bandet har kallats allt möjligt men deras enorma inflytande på experimentell musik är odiskutabelt. Förankrade i sina teorier om människans ”de-volution”, en idé om att mänskligheten inte utvecklas utan snarare fördummas, använder de sarkasm, robotestetik och oemotståndligt medryckande musik för att måla sin grymma dystopi. I samband med att bandet har existerat i femtio år åker de ut på en sista turné som vi idag kan meddela stannar till på Way Out West!

Devos debutalbum Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! är idag en ikonisk klassiker men det var med låten “Whip It” från ’Freedom Choice’ (1980) som bandet bröt sig in i huvudfåran med sin avantgardistiska punk. Efter ett längre uppehåll gjorde bandet gjorde en triumfatorisk återkomst med Something for Everybody 2010 men nu har bandet bestämt sig för att säga adjö. 2023, samma år som Devo firar 50-år, kommer legendarerna alltså att åka på en sista turné och Way Out West kommer att få chansen att vinka av ett av rockmusikens mest enigmatiska och stilbildande band.

– Devo är inflytelserika på så många sätt att det helt enkelt vore omöjligt att räkna upp dem alla här. Att få presentera deras sista spelning på svensk mark någonsin är väldigt stort för oss, säger Filip Hiltmann från festivalledningen.

Way Out West 2023 går av stapeln mellan den 10–12 augusti i Slottsskogen i Göteborg. De två första Early Bird-kategorierna är redan slutsålda, och nästa variant (2095 SEK) är släppta i detta nu via festivalens hemsida. Fler artister kommer att presenteras löpande fram till festival.

KLARA ARTISTER FÖR WAY OUT WEST 2023:

Håkan Hellström
Blur [UK] DEVO [US] Caroline Polachek [US] Amyl & The Sniffers [AUS] TV Girl [US] The Blessed Madonna [US] Black Sherif [GH] Shygirl [UK] Jockstrap [UK] DOMi & JD Beck [FR / US] ¥///0 $#£[[

Fler artister tillkommer.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Way Out West 2023

Way Out West – Detta var WOW!

Försöken har varit många att stoppa Way Out West, men bara pandemin har lyckats. I …