Tuesday , April 16 2024
Vinylskivor

Musiken som influerat populärkulturen

I somras hade den biografiska musikal- och dramafilmen Elvis premiär i regi av Baz Luhrmann. Filmen skildrar sångaren och skådisen Elvis Presleys liv och guldkantade karriär och vägen mot att bli en av vår tids största rock’n’roll- och filmstjärnor. I rollen som Presley ser vi Austin Butler som med rullande höfter och fängslande utstrålning på scen skildrar den förtrollning som Presley hade för publiken på tiden det begav sig. Luhrmanns berättarstil är som vanligt prålig, glittrig, kitsch och medryckande. Den som sett den australiensiska regissörens övriga verk, däribland Romeo + Juliet och Moulin Rouge känner helt klart igen stilen. Sammantaget är Elvis ett storslaget och estetiskt ambitiöst projekt där såväl en stark livshistoria som fantastiska musikaliska alster får ta plats under devisen extra allt. Filmen är ett av många exempel på hur musik influerar populärkultur, skapar lyckade synergier och ger upphov till nya populärkulturella verk. I det här inlägget tänkte vi kika närmare på fenomenet.

Musik och gaming

Tvärsnittet mellan musik och gaming har varit framträdande så långt tillbaka som på 70-talet när rockband och storstjärnor som Elvis tjänade som inspiration vad gäller grafik och soundtrack för traditionella enarmade banditer. Nuförtiden är gaminglandskapet huvudsakligen digitalt och koncentrerat till nätet, men spel med musikteman är alltjämt aktuella och omfattar bland annat slots med musikteman under gamingjätten NetEnts paraply av produkter. Slotspel är lekfulla, enkla och grafiskt fängslande sinnesaktiviteter tillgängliga på digitala plattformar online och spelet finns i ett brett urval av musikaliska varianter med allt från Jimi Hendrix-låtar till Motörhead och Guns N’ Roses-hits. Den tillhörande grafiken och stilen kan andas 60-tal, 70-tal eller 80-tal beroende på spel och hjulens snurr ackompanjeras av klassiska hits beroende på årtal och stil.

Musik och litteratur

Tokyo

Ibland får musiken ta ton i skrift när noterna bjuds in till de fina litterära salongerna och musik verkar som inspiration för författarskap. I Norwegian Wood av japanske författaren Haruki Murakami kretsar huvudkaraktären Watanabes öde i mångt och mycket kring ovan nämnda Beatles-låt som får tjäna som titel för romanen. Det är när Watanabe av en slump får höra låten igen efter flera år som melodin tar honom tillbaka till 60-talet och en tid i Tokyo där en revolt mot den etablerade ordningen äger rum. I romanen Swing Time, skriven av den brittiska författaren Zadie Smith följer vi två flickor och deras kärlek för musikaler genom livet. Romanen tar sin början i London och rör sig därefter sömlöst från USA till Afrika. Ämnen som behandlas och skildras med Smiths särpräglade prosa är klass, kreativitet, talang och ambition. Smith har uttalat sig i intervjuer om att det delvis varit hennes eget intresse för sång och dans som gjort att romanen kommit till. Ett sista exempel på ett litterärt verk som kretsar kring musik är Daisy Jones & The Six (Taylor Jenkins Reid) – en bok som skildrar det senare bandets uppgång och fall. Romanen rekommenderas den som har en förkärlek för kärlek, rock ‘n’ roll och omskakande händelser mot bakgrund av en kuliss som andas 70-tal.

Musik och fotografi

På Bukowskis och Fotografiska dyker stundtals ett namn upp som kanske inte är känt för gemene man men desto mer välrenommerat i rock & roll-kretsar. Namnet är Mick Rock och tillhör den brittiska fotografen som gjort sig känd för sina ikoniska bilder på musiklegender som David Bowie, Queen, Iggy Pop och The Sex Pistols. Rock står bakom de numera klassiska bilderna av Bowie som karaktären Ziggy Stardust eftersom Rock bland annat arbetade som Bowies officiella fotograf. Under karriären lyckades Rock fotografera mer än 100 albumomslag, ge ut flera böcker, skapa filmer och musikvideor. Hans alster har ställts ut världen över, däribland London, New York, Tokyo och Stockholm. Rocks karriär började när han under sin tid i Cambridge lånade en väns kamera och började ta bilder på lokala rockmusiker och skapa ett nätverk av nya kontakter och vänner. 1972 tog karriären fart när han träffade Bowie som blev en nära vän och en slags musa för Rocks mest ikoniska bilder.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En Ipad och två Iphones på ett bord.

Surfplattor och Smartphones – För och Nackdelar för Online Casinospel

I en digital värld full av valmöjligheter kan det kännas svårt att fatta rätt beslut. …