Wednesday , February 28 2024

Jonna, Galento & A Gilbert Play – 11 Songs

Betyg - 8

8

Finstämd, atmosfärrik och drömsk pop, samt en Eno-cover.

User Rating: Be the first one !
Omslag: Jonna, Galento & A Gilbert Play - 11 Songs
Skivbolag: Dreamboat Music

Jonna Sandell är sångerskan här, Tommy Galento Nilsson sjunger också, samt att han lirar gitarr och bas. Även Gilbert Johansson står för vokala inslag samt spelar en hel uppsjö av instrument. Dessutom har trion diverse gästmusikanter till sin hjälp och alla dessa artisters förmågor har tillsammans utmynnat i 11 Songs.

Tio av albumets rätt lugna, harmoniska och melodiösa poplåtar har skrivits av Tommy Galento Nilsson och Gilbert Johansson. De bestämde sig nämligen för att på begränsad tid komponera dem och resultatet blev riktigt lyckat. Den elfte låten är en cover på Brian Enos ”By This River” från sköna albumet Before And After Science, som också den italienska visslerskan Elena Somaré framför på sin cd Respiro som kom förra året. Det är en fin låt, men inte den mest intressanta på 11 Songs, då den här mest känns som en liten bonus. Samtidigt förstår jag att man valt just den, då den flyter så fint in i albumets övriga atmosfär. Men mina favoriter på det här albumet är främst jazzigt vemodiga ”Every blink of every eye” med sitt ljuvliga trumpetspel av gästmusikanten Fredrik Dahlberg, ”Make A Home” vars text Jonna Sandell nästan visksjunger in i örat på lyssnaren, och kanske framför allt ”Bad road” med sina skumma, nästan psykedeliska ljud, vibrerande gitarrspel, mjukt rörliga rytm och text om att vandra barfota i regnet på en dålig väg. Även ”Under a black star” har en liknande, lite bluesig känsla, skumma ljud som får en att haja till och ett skönt, tillbakalutat sväng. Det känns som att mycket av den här musiken har sitt ursprung i andra världsdelar än vår, men jag kan inte riktigt placera var, även om tankarna för mig till Afrika. I vilket fall som helst upplever mina öron den emellanåt som både annorlunda och exotisk. På tal om bra låtar, jag måste också nämna ”Close your eyes” som Jonna Sandell sjunger så vackert.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …