Janne Svensson – Bättre Dagar

Betyg - 9

9

En palett av musikstilar från punk, pop och rock n roll till visor och bluesig soul.

User Rating: Be the first one !
Omslag: Janne Svensson - Bättre Dagar
Skivbolag: Lingostal

Janne Svenssons nya fullängdare Bättre Dagar är ett rockigare, mer elektriskt och genremässigt bredare album än samtliga han gett ut tidigare. Dessutom sjunger denna 70-årige kompositör och textsmed bättre än någonsin förr på titelspåret.

David Bowies Ziggy Stardust-album startar med låten ”Five years”, en ödslig och ödesmättad inledning till ett klassiskt glamrockalbum. Janne Svenssons titellåt på nya skivan påminner inledningsvis om den låten. Starten med trummorna, de vemodiga ackorden som slår ner, och så Jannes nakna röst som sjunger texten om då och nu, om minnen, om ålderdom och ungdom. Förmodligen har Svensson inte haft en tanke på Bowie när han skrivit och spelat in låten, men även de ensamma trumslagen som dör ut i slutet påminner. Hur som helst är ”Bättre dagar” en väldigt vacker låt med fullkomligt underbara elgitarrer som ylar högre och högre mot skyarna. Janne själv gör den bästa sånginsats jag hört från honom någonsin. Det är kul och modigt att Svensson vill, vågar och kan förnya sig som han gör på den här plattan. Tidigare har någon sorts varm vispop slash countrypop dominerat skivorna, men här tas svängarna ut i bluesig soul/funk (”För varje steg” och ”Jag ser tillbaka”), refrängstark pop (”Varit här förut” och ”All tid i världen”), svängig rock n roll med stor igenkänningsfaktor och bisarr text om döden (”Hitta mig i soffan”), hippiedrömska ”San Francisco” och punkrock a´ la -77 i den nya, riviga versionen av hitlåten ”Hem till söder 2022” med Jägarna som kompar. Låtens originalversion har gett över två miljoner lyssningar på Spotify. Den här nya versionen är ännu bättre, i alla fall om du liksom jag gillar ös och skit under naglarna. Mycket annat av materialet här får mig att tänka på snubbar som JJ Cale och Eric Clapton då det ofta är tillbakalutat och med en bluespopig feeling. Förutom Janne Svensson själv vill jag även dela ut en stor eloge till Peter Danielsson för hans lysande snygga elgitarrlir på fem av spåren.

 

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The band HEALTH

HEALTH rekryterar Lauren Mayberry från CHVRCHES för ny version av “ASHAMED”

HEALTH har släppt ännu en spännande remix, denna gång av “ASHAMED”, en av höjdpunkterna från …