West Of Eden – Next Stop Christmas

Betyg - 9

9

Nyskrivna julsånger av svenskt band som lirar keltisk musik.

User Rating: Be the first one !
West Of Eden - Next Stop Christmas
Skivbolag: West of Music

Tröttnat på traditionell julmusik som ”White christmas”, ”Tänd ett ljus”, ”Do they know it´s christmas” och ”O helga natt”? Men du vill ändå ha julstämning? Då kan West of Edens Next Stop Christmas bli räddningen i den kolsvarta julaftonsnatten. 

West of Eden är ett band som överraskar. Deras förra album innehöll tolkningar av Evert Taube-låtar och nu ger man ut en skiva som innehåller 15 jullåtar samtidigt som man i stort sett undviker de traditionella sånger vi alla hört till leda. Och de få traditionella som finns med här, så som ”In the bleak midwinter” och ”The twelve days of christmas”, är arrade så att de inte låter ett dugg slitna eller utförtjänade. Bra jobbat. Merparten av sångerna på Next Stop Christmas är skrivna av Jenny och Martin Schaub, samt några av andra bandmedlemmar. Det är förklaringen till att materialet här låter nytt och spännande. På skivan gästar John McCusker (Mark Knopfler) och Steph Geremia (Eddi Reader). Förutom musiken och bandet måste jag även få hylla Martin Permer som skapat detta alldeles underbara skivomslag. Det är precis så här jag vill att julskivor ska se ut. Vad krävs förutom kärlek till Tomten och julhelgen då? Jo, för att uppskatta den här plattan – och West of Edens övriga skivor också för den delen – måste man gilla irländsk folkmusik, om än i modern skrud emellanåt. Alla spår här är inte tydligt keltiska i stilen, men många är det och det bör man som skivköpare veta om. Bandet har gjort musik inom denna genre i 25 års tid nu, så de vet vad de pysslar med, och är ni intresserade av stuket är West of Eden ett väldigt bra band att starta med. Dessutom bör ni besöka gruppens Celtic Christmas-konserter om ni vill höra dem live. De har framfört dessa i flera år och turnépremiären i år går av stapeln den 26:e november.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …