Wednesday , June 12 2024
Dead People
Foto: FRAUHAUS

De är stjärnorna bakom Dead People

Mitt under brinnande pandemi skickades en pressrelease ut om ett nytt musikprojekt som bestod av en mamma och hennes två söner kallat Dead People. Direkt efter detta startratade spekulationerna om vilka som kunde tänkas ligga bakom bandet. Idag avslöjade sig medlemmarna, vilka visar sig vara inga mindre än Jocke Berg (Kent), Anna Ternheim och Malcolm Pardon.

Universal Music skrev kontrakt med Dead People mitt under pandemin utan möjlighet att träffas fysiskt. Bandet, som höll sina riktiga identiteter hemliga genom sina första singelsläpp för att kunna jobba helt ostört, inspireras av åttiotalssynth, nittiotalstechno, kaliforniska solnedgångar, italienska kyrkogårdar och Diane Arbus fotografier. Låtarna handlar mest om krossade hjärtan, plågsam åtrå och en kollapsande civilisation.

Idag släpps fjärde singeln ”River”som blir den sista låten att släppas innan debutalbumet We Love presenteras den 11 november, med totalt tio spår. Singelsläppet ackompanjeras av en akustisk video. I trailerklippet på sociala medier flimrar de välbekanta ansikten förbi; Anna Ternheim, Joakim Berg och Malcolm Pardon. Det är denna trio som är Dead People och som skrivit och producerat musiken.

Under det senaste året sedan debutsingeln ”Safety Lines” har gruppen Dead People lockat lyssnare med sin melankoliska, elektroniska pop. Många, både i Sverige och internationellt, fick upp ögonen för bandet i samband med att låten ”Stay Dead” spelade en viktig roll i Netflix filmsuccé “Black Crab” (regi av Adam Berg med Noomi Rapace i huvudrollen). Dead People skrev dessutom soundtracket till hela filmen. Singeln “Life Is Good” kom strax innan sommaren med ett tillhörande videoklipp regisserat av ovan nämnda Adam Berg. Här ser vi en person som brinner – kanske i extas, kanske i desperation, kanske i ett oändligt dödsögonblick. Låten handlar om att dansa på undergångens rand.

Uppföljaren ”River” är kontrastrik; mörk, hotfull, söt och drömsk på samma gång. Efter den suggestiva versen snurras man runt i en glittrigare poprefräng.

Come on take me back down to the place by the river where nobody goes.
Come on take my hand now where the water is cold like a kiss from a ghost

Akustisk video för River har premiär kl 12.00 den 7 okt, se den här
Se sociala medier trailer här

 

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …