Sunday , December 4 2022

Memento Mori – nytt album och ny turné från Depeche Mode!

Sista veckan i maj nåddes vi av det tråkiga beskedet att en av Depeche Modes originalmedlemmar, Andrew ”Fletch” Fletcher, hade lämnat jordelivet.

Basildonbandets framtid verkade osäker, men i samband med dagens presskonferens i Berlin fick vi den glädjande bekräftelsen att Depeche Mode fortsätter.

Martin Gore och Dave Gahan har ett nytt album och en ny turné inplanerade.

Titeln kommer att vara Memento Mori, vilket är latin och kan översättas med “Kom ihåg att du är dödlig“. Om någon känner igen begreppet, så beror det förmodligen på det under många år stått på Stampens kyrkogård i Göteborg.

Inspelningarna av albumet började dock redan för ett par  år sedan, innan Fletchers tråkiga frånfall, så  det finns ingen direkt koppling mellan titeln och hans bortgång.

“Titeln kan förstås som att man ska leva livet till max och vara medveten om sin sårbarhet även i goda stunder”, förklarar Martin Gore.

“Vi saknade Fletcher mycket i studion, men han var med oss i tankarna. Eventuellt kommer vi att hylla honom under turnén genom att spela ett par av hans favoritlåtar”, fortsätter Dave Gahan.

Under presskonferensen spelades ett kort smakprov från en ny Depeche Mode-låt, som tycktes dra i en elektronisk och popig riktning. Om den är kännetecknande för hela albumet kvarstår dock att se. Ni kan höra den här.

Martin berättade vidare att han gladdes åt Arsenals framgångar i engelska ligan och Dave poängterade att unplugged-spelningar förmodligen inte blir aktuella “because we’re an electronic band”.  

Det nya albumet är planerat till slutet av mars. Därefter följer en turné i Nordamerika och Europa. Den 23 maj kommer Depeche Mode till Friends Arena i Stockholm.

Zero Magazine lovar att hålla er uppdaterade!

 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

6122 – hyllningsskiva till Andrew Fletcher med många stora namn

Sista veckan i maj nåddes vi av det tråkiga beskedet att en av Depeche Modes …