Thursday , April 18 2024

The Crazymen – Living Above The Cyclone Firestorm

Betyg - 6

6

20-årsjubilerande Motalaband strider vidare med mischmasch av genrer.

User Rating: Be the first one !
The Crazymen - Living Above The Cyclone Firestorm
Skivbolag: vuv Records

Motala-trion The Crazymen firar 20-årsjubileum som band i år. Det gör man genom att ge ut det 50 minuter långa alstret Living Above The Cyclone Firestorm, och bandet bjuder i sedvanlig ordning på hygglig musik men med halvrisig produktion.

På sitt nya hemkörda alster Living Above The Cyclone Firestorm lirar Damir Bodnar, Marko Kilpeläinen och Oscar Nilsson bas, trummor, gitarr och sjunger allihop. Vem som lirar piano och orgel framgår dock inte. Texterna är ibland på svenska (”Raggarens framtidsvision” och punkiga ”Vaccinpass på utedass”) men oftast på engelska, och ibland är låtarna instrumentala istället. Ibland låter det riktigt bra, ibland mindre bra och ibland undrar man varför det inte låter mycket bättre efter 20 års musicerande, men bandet har i alla fall utvecklats en hel del sedan jag hörde det första gången 2005. Inspelningen är i vanlig ordning hemkörd vilket hörs alltför tydligt, men tanken med The Crazymen har väl i och för sig aldrig varit att fylla några arenor. Killarna verkar tämligen nöjda med att pula med sitt på sina egna villkor och det är i sig en punkattityd jag kan uppskatta. Merparten av låtarna på den här skivan är dock inte punkrock i vanlig ordning. Det närmsta en beskrivning av musiken man kan komma är väl halvslö hårdrock med lugna partier och en del skumma infall som sticker ut. Samtidigt har vissa låtar ingenting med hårdrock att göra heller, viket komplicerar beskrivningen. När jag lyssnar på nya plattan kan jag inte komma ifrån att undra hur det här bandet skulle låta om de fick lira in i en proffsstudio med en riktig producent. Det hade varit ett intressant experiment. Har jag några favoritlåtar på Living Above The Cyclone Firestorm? Jepp, melodiösa ”Prophet Denial, Doom Arrival”, lugna ”Not Trying To Survive (Live forever)” med akustisk gitarr och sång i fokus, samt hårda men melodiösa ”Fear of Death Kills You More Than Death” där den återkommande melodislingan gör mycket, samt sköna ”War Frogs”.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …