Jan Olsen – Spirit Chant

Betyg - 7

7

Varierad mix av musikstilar och en sångare med väldigt speciell röst.

User Rating: Be the first one !
Jan Olsen - Spirit Chant
Skivbolag: Gateway Music

Danske singersongwritern Jan Olsen inleder Spirit Chant med själva titelspåret och det är den låt som tilltalar mig mest på hela cd:n. Men här finns mycket annat godis också och även ibland, då en låt inte är så jävla bra, vill man ändå höra den på grund av Olsens karaktäristiska röst. När ”Spirit Chant” kickar igång albumet som en magisk regndans i öknen bland de höga chaparralkaktusarna slungas jag direkt tillbaka till barndomens westernfilmer. Men det här är ingen film- eller countrylåt, snarare låter den som en mix av Dr. Johns riktigt tidiga grejer och Tom Waits, men med skön wah wah-gitarr som tillsammans med en kör, trummor och andra instrument ger ett svincoolt groove. Tänk om fler låtar på plattan hade baserats på liknande stuk, vilken höjdare den hade blivit. Men nu är inte Olsens nya album dumt för övrigt heller. Musikstilarna varierar men Olsens Tom Waits-aktigt rökiga, hesa sångröst består och tar lyssnaren igenom nio texter skrivna av hustrun Susanna Ove. Hon är författarinna, översättare och kännare av klassisk brittisk litteratur, vilket måste ge maken ytterligare en dimension av självsäkerhet när han framför sina låtar live. Jag vet inte hur många plattor Jan Olsen gett ut, men han föddes i Odense -57 och spenderade ungdomstiden i diverse garageband. Senare kom han att turnera i Danmark, Tyskland och Irland med bandet Still B. Det skedde mellan – 89 och -93. Därefter jobbade han inom media en lång tid, men återkom till musiken 2009 med trion D-O-K och 2015 drogs solokarriären igång. På Spirit Chant kompas Olsen av The Bottletower Band som förstärks ytterligare av gästmusiker på trumpet, flygelhorn, trombon, cello, viola och violin. Det är ett varierat utbud av låtar på plattan, men förutom titelspåret måste jag rekommendera ”It´s A Vulcano”, en tung New Orleansk sak som återigen får mig att tänka på salige Dr. John.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!