Tuesday , April 23 2024
Bitcoin

Vad kan man använda kryptovalutor till?

Fler och fler människor har idag mer förståelse för kryptovalutor och hur digitala tillgångar fungerar. Det är dock inte alla som hänger med i svängarna och därför tänkte vi skriva om vad man kan använda kryptovalutor till. Detta är en relativt ny valuta på den ekonomiska marknaden och därför tar det en stund innan många förstår de förändringar som blockkedjor och kryptovalutor kan göra för oss idag. Vad kan man då använda kryptovalutor till?

Använd kryptovalutor för att skicka transaktioner

Kryptovalutor används mestadels för att skicka eller ta emot transaktioner från andra personer eller verksamheter. Detta är ett snabbt och säkert sätt för människor att skicka iväg överföringar och en transaktion tar oftast mindre än trettio sekunder. Kryptovalutor erbjuder både företag och privatpersoner en möjlighet att snabbt överföra pengar till varandra.

Köp och sälj kryptovalutor för att gå i vinst

En av de vanligaste användningarna av kryptovalutor är att använda det som en digital tillgång för spekulation. Precis som när man handlar aktier eller fonder kan man köpa kryptovalutor till ett lägre pris, för att sedan sälja dem vid ett högre pris. Detta kan dock vara lite klurigare än vanligt, eftersom kryptovalutor har en tendens att sjunka- och höjas väldigt snabbt i värde. Därför är det viktigt att ha koll på marknaden och vad som sker med Bitcoin och andra kryptovalutor.

Det finns många handelsplattformar som erbjuder möjlighet för att handla med kryptos på detta sätt. Program som teslacoin kan dessutom hjälpa nybörjare inom kryptovalutor, där ett AI-program hjälper till att förutspå när det är bäst tid för köp och bäst tid för sälj.

Använd kryptovalutor för att köpa produkter eller tjänster

En annan användning av kryptovalutor är att betala med dem. Det finns vissa Bitcoin bankomater runt om i världen, men det vanligaste är att betala online tjänster eller varor över internet. Syftet är att skapa en mer decentraliserad marknad, där inga mellanhänder behöver genomföra betalningar från en till en annan. Detta så att man slipper extra avgifter eller för höga krav när man vill genomföra en transaktion.

En mer decentraliserad ekonomi

En stor anledning till varför kryptovalutor skapades, var för att slippa tredjeparts verksamheter som tar hand om överföringarna. Det finns dock en risk med detta och det är den säkerhet som banker skapar. De ser till att hålla dina pengar säkra och därmed tar de ut en avgift för just detta. Det finns dock många som önskar se en mer decentraliserad ekonomi och ett mer decentraliserat samhälle.

Finns det några risker med kryptovalutor?

Det finns givetvis risker med kryptovalutor och detta är den snabba kursförändring som sker. En kryptovaluta, såsom Bitcoin, kan både sänkas och höjas väldigt snabbt och det sker dessutom oftast väldigt oväntat. Det finns dock vissa som gått med enorma vinster då de köpt Bitcoin vid ett lågt pris, för att sedan sälja det för ett högre pris när värdet höjs. Men precis som att det finns en risk med att gå vinst, finns det en risk med att förlora allt.

Tänk på att investera ansvarsfullt

Det finns många diskussioner om kryptovalutor och media har både informerat om dess risker och fördelar. Det finns en stor chans att höja sitt kapital rejält om man lyckas investera när en kryptovaluta är låg, för att sedan sälja den om den ökar i värde. Men eftersom det är en sån riskabel marknad, finns det även en chans att du förlorar det som du investerat.

Just därför är det viktigt att du investerar med pengar som du faktiskt har råd att förlora. Dessutom bör du dela upp dina investeringar i olika slags tillgångar, så att du inte har hela din förmögenhet investerad i kryptovalutor. Att balansera det man investerar är det bästa svaret i det långa loppet.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man sitter på en förstärkare och spela gitarr

Tv-spel och hårdrock: En komplett guide

Hårdrock och tv-spel delar en speciell koppling. Sedan tidigt 1990-tal har hårdrocksmusik varit en del …