Tuesday , April 23 2024

Mats Hedberg  – Solo Duo: Progressive Classical Guitar Duos

Betyg - 8

8

Instrumental gitarrmusik av ekvilibristisk art.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Aulicus Classics

Mats Hedbergs nya skiva är som titeln Solo Duo: Progressive Classical Guitar Duos så tydligt klargör: två gitarrer som ensamma framför musik. Bägge instrumenten är spelade av Hedberg själv, som också skrivit i stort sett allt material till albumet.

Mats Erik Hedberg är sedan länge bosatt i Italien och är mer känd där än här än så länge. Han har gett ut ett flertal soloalbum, utmärkt instrumental progressiv rock med bandet BFH, en massa skivor med andra artister och grupperingar, gjort musiken till tre filmer, lirat tillsammans med legendariska musiker som Morgan Ågren och Billy Cobam m.fl. Kort sagt: Hedbergs CV är imponerande. Likaså är hans musik och skicklighet som instrumentalist, såväl generellt som på den här nya plattan. Solo Duo: Progressive Classical Guitar Duos innehåller den över 11 minuter långa ”Freja svit”, tillägnad Odens hustru och Skandinaviens krigsgudinna när det begav sig en gång i tiden. Den inleder skivan och har 10 undertitlar som hyllar Frejas oberoende och sensualitet. Skivans andra svit består av lika många, men nu fristående låtar, och handlar om Gotland där Hedberg skapade och spelade in musiken till skivan en vinter då han deltog i The International Composition Centre i Visby. Efter de två sviterna avslutas plattan med spåren ”Hades (God of the underworld)” och ”Hyss (Mischiefs”). Som ni förstår är inte det här någon popplatta precis, även om Hedberg har lirat både pop, klassiskt, jazz, jazzrock, progmetal, progrock, etno, folk och mycket annat genom åren. Jag skulle dock kunna tänka mig att fans av Al Di Meolas, John McLaughlins och Paco De Lucias akustiska gitarrmusik skulle kunna ta till sig Solo Duo: Progressive Classical Guitar Duos med stort nöje. Detsamma gäller naturligtvis folk i allmänhet som uppskattar god akustisk gitarrmusik av det mer ekvilibristiska och konstnärliga slaget.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …