Thursday , August 18 2022

Hemværnet – “Mamma”

Låt oss titta närmare på ett intressant samarbete.

Å ena sidan postpunkprofilen Jan Strandqvist, bekant från kultband som Brända Barn och Red Mecca. Å andra sidan Lars Bygdén, som med The Thousand Dollar Playboys var förgrundsgestalt inom den altcountryvåg som svepte över Sverige under slutet av nittiotalet.

Vid första anblicken har de båda kanske inte speciellt mycket gemensamt, men tillsammans skapar de något helt eget, där resultatet blir större än delarna.

Duon kallar sig Hemværnet och på debutsingeln ”Mamma”, som är en uppgörelse med oläkta sår från barndomen, sjunger Lars Bygdén för första gången på svenska till Jan Strandqvists mörka och elektroniska ljudlandskap.

Gripande och suggestivt. Ni hör den här: 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

The Crazymen - Living Above The Cyclone Firestorm

The Crazymen – Living Above The Cyclone Firestorm

Motala-trion The Crazymen firar 20-årsjubileum som band i år. Det gör man genom att ge …