Tobias Bäckstrand – Heal

Betyg - 7

7

Varierat debutalbum som rör sig mellan folkmusik och poprefränger. 

User Rating: Be the first one !
Tobias Bäckstrand - Heal
Skivbolag: Paraply Records/Border Music

Tobias Bäckstrands Heal är en platta som kastar sig mellan genres som folkmusik influerad från olika länder, pop, visa, country, och mellan svenska och engelska texter, mellan instrumentala spår och de med sång. Låter det virrigt och kaotiskt? Det är det inte.

Heal är Tobias Bäckstrands debutalbum och det är en personlig platta där sångaren, gitarristen och bouzoukispelaren tillägnat sin fru den instrumentalt svängiga och skönt asiatiskt klingande ”Gao shan liu shui” (betyder ”Fjällbäcken” på mandarin) och sin dotter likaledes instrumentala ”Vaggvisa till Freja”. Även inledande ”Irish coffee” är instrumental med en vacker flöjtmelodi spelad av Magdalena Gerberg. Den börjar lugnt och fint men kickar snart loss och blir en riktig uppåtlåt, som gjord för folkdans. Nästan omärkligt glider sedan låten över i nästa, en något längre sak kallad ”…och regnet föll”. Här kommer Bäckstrands sång in också och det svänger rätt bra om låten. Några spår med sång som jag fallit lite extra för är främst ”Om så bara för en stund” där det är Anna-Lena Seydlitz som mycket vackert sjunger texten och ”Candle bright” som har en speciell, nästan meditativ atmosfär och fint gitarrspel. En specifik tillgång på Heal som bör nämnas är Berra Karlsson som lirar pedal steel på några låtar. Lyssna på hans smakfulla och kraftfulla spel i fartiga, countryaktiga ”Mörker ljus” med sin sing-along-refräng. Mycket bra låt och grymt lirat av Karlsson. Tobias Bäckstrand har skrivit samtliga tio spår på den här plattan och texterna är kanske inte jättespännande alla gånger – det är mycket beskrivningar av väder och natur – men för övrigt är detta en riktigt trevlig, charmig och fin platta med ett flertal minnesvärda låtar. En högst värdig debutplatta.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …