Henrik af Ugglas – Another Language

Betyg - 7

7

Popplatta med fina melodier, en psykedelisk känsla och engelska texter.

User Rating: Be the first one !
Henrik af Ugglas - Another Language
Skivbolag: Paraply Records

Another Language är Henrik af Ugglas debutalbum, men han är inte ny i branschen. Tidigare har han jobbat med sin brorsa Peder af Ugglas som här ”återgäldar tjänsten” med att lira kompgitarr, men Henrik har även spelat med Maryland Cookies, Thåström och Weeping Willows.

Another Language består av sju låtar och tre musiker som utför dem: nämnde Peder af Ugglas (gitarr) och Christer Jansson (trummor, percussion) på några låtar, samt Henrik af Ugglas själv som sjunger, spelar diverse instrument, och har komponerat allt. Detta verkar vara något av ett familjeföretag då Åsa af Ugglas har producerat plattan. Man måste ju stillsamt undra hur nära i släktledet sångerskan Caroline af Ugglas och sångpedagogen/sångerskan Yvonne af Ugglas står brorsorna? Tillsammans skulle de kunna bilda ett helt rockband. Another Language är ett popalbum, egensinnigt och lite annorlunda, kanske man kan kalla det psykedeliskt t.o.m. Låtarna är melodiska, mestadels rätt lugna, men i bakgrunden anas ett mörker emellanåt. Den olycksbådande känslan beskrivs också i målningen på skivomslaget som Petra Holmstedt målat och som föreställer en åker under ett annalkande oväder. Plattan landar på 25 minuters speltid och första gången jag hörde den tyckte jag inte ens om den, så den fick vila några veckor, och när jag sedan spelade den igen upptäckte jag små saker här och var som jag gillade, en melodisnutt, ljud av något instrument eller sången i avslutande ”I´m In Love With You” t.ex. Cd:n åkte på flera gånger därefter och växte rätt mycket med lyssningarna, så oavsett vad du tycker/tänker/känner första gången du hör den här plattan vill jag rekommendera att ta dig an den igen. Another Language börjar med akustiskt klingande ”War” som oemotståndligt byggs upp till något stort, därefter följer korta popsången ”Alone” och sedan skivans längsta låt ”When I Go” som bjuder på ett mjukt, tilltalande vemod med coola syntar. ”Water” är okay, ”Each Other” drömskt flummig och lugna ”Screaming Louder” utvecklas till ett högljutt crescendo innan den mot slutet landar i stillhet.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …