Stephen Doster – Over The Red Sea

Betyg - 5

5

Stillsam folkpop med huvudsakligen akustisk känsla.

User Rating: Be the first one !
Stephen Doster - Over The Red Sea
Skivbolag: F.A.W. Records

Under de senaste sju åren har Stephen Doster gett ut tre soloalbum: Arizona, New Black Suit och nya Over The Red Sea. Redan 1996 debuterade han med Rosebud och såväl Chris Searles (trummor, percussion) som Brian Standefer (cello) från den plattan är här tillbaka, bland många andra musikanter. Mest känd är dock Doster som producent på andra artisters skivor.

I konvolutet till Over The Red Sea tackar Stephen Doster två mycket välkända men tyvärr avlidna amerikanska musiker: Nanci Griffith och Mac Rebennack, mer känd som Dr. John. Nanci, då Doster var chefsdirigent och gitarrist på några av hennes riktigt tidiga album. Den gode doktorn för att han lirade in Dosters låt ”Baby There´s No One Like You”. Förutom att ha proddat över 70 plattor har Doster även delat scen med mängdvis av kända artister så som Joe Cocker, Lyle Lovett, Little Feat, Patty Griffin, Ricky Nelson etc. Over The Red Sea innehåller 11 låtar och är enligt honom själv hans mest akustiska album. Han ser plattan som en reseberättelse där trippen startar med båten på skivomslaget från Afrikas horn till London, från Dublin till Belfast, från Virginia till Mississippi och tillbaks till Texas Hill Country innan pandemin stoppade världen. Musiken är rätt lugn, folkpopig får man väl säga, och jag kommer emellanåt att tänka på Roger McGuinns soloalbum när jag lyssnar, även om Doster saknar McGuinns unika röst och inte heller gör lika bra låtar som han. Over The Red Sea är ingen platta som gör mig euforisk av lycka, men den har en skön tillbakalutad atmosfär och någonting vagt, svåråtkomligt som får mig att tycka om den. Mest gillar jag låtarna som dyker upp mot slutet: ”Magdalena Spoke” med sin sorgliga och hemska text, vackra ”We´ll Still Have Today” där ett oväntat men mycket passande flygelhorn kommer in, och medryckande ”The Rooster Crows” med sin fina refräng. Albumet avslutas med ”Black Cat´s Stroll” som är helt instrumental.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …