Thursday , February 29 2024

Lustans Lakejer – Cirkus, 10 december 2021 (konsertfilm)

Den tionde december 2021 var en väldigt speciell kväll för alla svenska new wave-fantaster. Detta då Lustans Lakejer och Reeperbahn intog Cirkus scen i Stockholm. Laguppställningen bäddade för fantastisk underhållning och mycket riktigt blev det också en oförglömlig afton!

De stackare som missade denna nöjenas natt har nu fått möjlighet att uppleva åtminstone hälften av den på sin skärm. Lustans Lakejer bjuder nämligen på en imponerande välgjord konsertfilm.

Det är sex eleganta män som äntrar Cirkus scen. Johan Kinde, iklädd stilren svart skjorta, vinner genast publikens hjärta genom att framföra ”Män av skugga” a capella. Lustans Lakejer rivstartar därefter underhållningen med en smakfullt uppdaterad tolkning av ”Öppna städer” från succéskivan Uppdrag i Genève.    

Vad som därefter följer än en välregisserad och snygg parad av både hits och finsmakarval. Klassiker som ”Stilla nätter” och ”Begärets dunkla mål” varvas med mindre kända pärlor som ”För njutningen, för spänningen” och ”En gång när jag var 17”.

”Det märktes att vår publik hade längtat efter oss lika mycket som vi hade längtat efter dem”, berättade Johan Kinde för Zero Magazine. Kvällens speciella stämning lyser igenom och förstärks av smarta kameravinklar och utmärkt ljud.

Konsertens mest gripande ögonblick inträffar när Lustans Lakejer hyllar sin sorgligt fallne broder, Tom Wolgers, i ”Den fjärde mannen”. Taket lyfter sedan när ”Rendez-Vous i Rio” och ”Diamanter” inbjuder till allsång. I sann postpunkanda väljer Johan Kinde och hans mannar dock att avsluta konserten i en mer eftertänksam anda. ”Paradisets portar” och ”Massans sorl” känns som ett värdigt crescendo på en kväll som hela tiden gått en elegant balansgång mellan glädje och melankoli. 

Sveriges bästa konsertfilm 2022? Inte osannolikt. Det kommer i alla fall att bli väldigt svårt att toppa den!

Streama filmen nu på torsdag, 31 mars, 20: 00. Köp biljetter här.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …