Thursday , April 18 2024

John Carpenter, Cody Carpenter & Daniel Davies – Halloween Kills

Betyg - 7

7

Skräckfilmsmusik som både känns ny och inarbetat klassisk.

User Rating: Be the first one !
John Carpenter, Cody Carpenter & Daniel Davies  - Halloween Kills
Skivbolag: Sacred Bones / Playground

Nya Halloween Kills går på bio och soundtracket till filmen – återigen komponerat och framförfört av John Carpenter, hans son John Cody Carpenter och kompositören Daniel Davies – kan återigen bli soundtracket till ditt halloweenparty, din maskerad med skräcktema, eller bara dina värsta mardrömmar.

Jag har inte hunnit se Halloween Kills med Jamie Lee Curtis, Judy Greer och Andi Matichak ännu, men jag såg att John Carpenter nöjt sig med att skriva manus och filmmusik, medan David Gordon Green både skrivit och regisserat filmen istället för den gamle slashermästaren själv. Musiken består den här gången av 20 spår, varav merparten är tämligen korta, och givetvis återkommer det välkända temat med sitt spökliknande pianoklinkande även här, i högst igenkännbara men samtidigt lätt förändrade versioner. Säga vad man vill, men det är ett väldigt effektfullt tema som har blivit minst sagt klassiskt med åren. Frågan är hur länge och mycket man kan variera det innan folk tröttnar? Å andra sidan, hur skulle en halloweenfilm klara sig utan det? Tanken känns nästan omöjlig. Här på skivan finns å andra sidan många fler stycken än bara temat som kan få håret att resa sig på armarna hos den som lyssnar. ”First attack” är till exempel väldigt obehaglig lyssning och trots att man inte har sett filmen kan man nästan förutspå vad som sker under den låten. Även ”Rampage” är en effektfull sak, industriell, ödslig, avskalad och med bombastiska inslag. Kanske inget spår man väljer att jogga till ensam i mörkret. ”Strodes at the hospital” och ”Frank and Laurie” är däremot rätt vackra i all sin vemodiga enkelhet och sådana ljusglimtar behövs för att kontrastera mörkret och den obehagliga svärta som genomsyrar merparten av albumet. Halloween Kills är ett alldeles utmärkt soundtrack, men vill man bara ha en skiva från den här filmserien så föreslår jag ändå den förra: soundtracket till Helloween, filmen som kom 2018. Där är det magnifik stämning rätt igenom, mer ös, och den är väl värd att lyssnas till ofta.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …