Tuesday , April 23 2024

Concrete Gypsy – A Tenth Of A Century

Betyg - 10

10

Tung, fet 70-talsinfluerad rock och bluesrock från Salas stoltheter.

User Rating: Be the first one !
Concrete Gypsy - A Tenth Of A Century
Skivbolag: Jib Machine Records

Sverige är ett land fullt av fantastiska band som släpper utsökt musik inom många olika genrer, men som inte får den uppmärksamhet och framgång de förtjänar. Concrete Gypsy och A Tenth Of A Century är en sådan platta med ett sådant band. Men än är det inte försent att slå igenom!  

Concrete Gypsy består av Jake E. Rich (sång, gitarr), Hawkan Englund (gitarr) och Richard Rillo Hogmark (bas, piano, Hammond och Rhodes). Dessa fantastiska musiker har skrivit allt material själva, förutom de två covers som avslutar albumet: Jimi Hendrixs ”Purple haze” och en fullkomligt fantastisk version av ”House of the rising sun”. Jag vet inte hur många hundratals covers man hört av den sistnämnda genom åren, men det här är tveklöst den mest fantastiska och episka version jag har hört i hela mitt jävla liv. Trodde väl aldrig att denna gamla dänga skulle kunna överraska mig, men oj, vad jag bedrog mig. Ett mästerverk till cover! Över till bandets eget material, nämligen albumets första sju spår. A Tenth Of A Century inleds med tungt funkiga ”Shine in the dark” och groove är bara förnamnet. Sedan kommer en snygg sydstatsrockig sak kallad ”Holdin´ on” som övergår till ”Comin´ home” och mer 70-tal än så här är det svårt att låta 2021. Gitarrer och keyboards i total harmoni. Det låter nästan improviserat medan låten pågår, och jag frågar mig om Jake E. Rich någonsin sjungit bättre och mer varierat på någon annan skiva än denna? Men det frågar jag mig ofta när jag hör något nytt med den mannen vid miken. Englunds gitarr blöder i solopartierna och låten fullkomligt dryper av känsla och intimitet. Lätt andfådd efter den låten är man tillbaka i groovets förlovade land med låten ”Stay low”, där ett coolt, träffsäkert riff upprepas några gånger tills raketen tar fart, och sedan hårdnar musiken ytterligare i ”White rabbit”. Ren, rak och oemotståndlig öldrickarrock med svincoola gitarrgrejer av Englund blir det i ”Lied n´ cheated” medan Rich tar i från pungen när han sjunger. Slutligen kommer nästan 10 minuter långa och lätt psykedeliska ”Eden” som inleds på akustisk gura och är den orgelförsedda Led Zeppelin-låt som Zeppelin själva aldrig skrev. Ett mästerverk! Gillar du band och artister som Rory Gallagher, Deep Purple, The Allman Brothers, Nazareth, Joe Cocker, Mountain och andra tunggungare från 70-talet är A Tenth Of A Century som gjuten för dig. Detsamma gäller skivorna med Kee Man Hawk och Mouth Of Clay där Englund och Rich också ingår.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …