Monday , September 26 2022

Rymdkaptenen nytolkar “Mer jul” på retroelektroniskt vis

Den ursprungliga tanken med Adolphson & Falks klassiska ”Mer jul” var att den bara skulle spelas en enda gång i radioprogrammet Eldorado.

Istället blev det en av Sveriges mest populära julklassiker. På meritlistan kan nämnas 4 x Platina, snart 40 miljoner strömningar på Spotify och den mest spelade jullåten i radio.

För ett par veckor sedan gav Tomas Adolphson och Anders Falk ut en ny och mer akustisk version med kontrabas, dragspel och julbjällror. 

Även Helsingborgs egen elektrotrubadur, Håkan Hultberg, alias Rymdkaptenen, nytolkar nu den knäckdoftande och juleljusglimmande låten. 
– ”Mer jul” är en klassiker som man egentligen inte borde peta på eller ens försöka att tolka. Den är liksom optimal i sin originalversion. Men tanken slog mig att, trots allt, utforska hur den skulle låta i ett mer retroelektroniskt och dansant format, berättar han.

Håkan sparar inte på krutet och den här versionen borde kunna fylla åtskilliga dansgolv ända fram till trettondagen. Sätt på er tomteluvorna och sväng era lurviga till Rymdkaptenens ”Mer jul” här: 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

6122 – hyllningsskiva till Andrew Fletcher med många stora namn

Sista veckan i maj nåddes vi av det tråkiga beskedet att en av Depeche Modes …