Wednesday , May 22 2024

Nynningen – Anakonda Och Andra Låtar

Betyg - 9

9

Klassiskt proggband med en barnskiva inspelad under tidigt 70-tal.

User Rating: Be the first one !
Nynningen - Anakonda Och Andra Låtar
Skivbolag: Malmö Inre

Nynningen var i början av 70-talet ett av Göteborgs – och Sveriges – absolut mest namnkunniga flaggskepp inom politisk progg. Anakonda Och Andra Låtar var nog aldrig tänkt av bandet att ges ut på skiva. Musiken gjordes nämligen för Radioteatern i Göteborg och har legat bortglömd i 50 år.

Nationalteatern släppte sin barnskiva Kåldolmar och Kalsipper 1976. Skivan blev en stor succé. Den och Jojje Wadenius lp Goda’ Goda’ från 1969 måste vara två av de mest kända barnskivorna, inspelade av rockmusiker i detta land någonsin, och definitivt under denna proggiga era. Inspelningarna av Anakonda Och Andra Låtar såg däremot inte dagens ljus då. De skrevs för och framfördes i radioprogrammen ”Patrik Partikel från Partille” och ”Är du så barnslig, eller?” och blev sedan liggande i Sveriges Radios arkiv. Tills nyligen. Anakonda Och Andra Låtar är en både rolig och intressant platta, för att inte snacka om vilket fantastiskt tidsdokument den är. Ta bara ”Anakonda mamba”, en Dr. John-cover som Bertil Goldberg, Nikke Ström och Totta Näslund skrivit texten till: ”Pytonorm i erotisk trans/ Rör sig i en brunstig parningsdans/ Det är magisk akrobatik”. Jag betvivlar starkt att liknande strofer hade skrivits till en barnskiva idag. Likaså den politiska ”Man har inte råd att mista en bror”, med text av Tomas Forssell, Goldberg och Bernt Andersson där man sjunger rader som: ”Min bror kan va soldat/ Med geväret i sin hand/ Som kämpar mot förtrycket/ För att befria sitt land/ Det finns många bröder som slåss/ För att ända på det som sker/ Att fattiga får mindre/ Och de rika bara mer/ Såna bröder vill man inte mista/ Dom vill man ge sitt stöd/ I striden mot nöden/ Och dom rikas överflöd”. Troligtvis en omöjlig text på en barnskiva idag, men inte särskilt konstig 1974. Detta är dock extrema exempel. De flesta spår här är fullt ”barntillåtna” även med dagens mått mätt. Albumets låtar är genomgående bra och funkar utmärkt även för vuxna att lyssna till. Hade Anakonda Och Andra Låtar getts ut samtidigt med Kåldolmar och Kalsipper är jag övertygad om att den hade blivit lika känd och sålt lika bra. Nynningen existerar än idag så vitt jag vet, de gjorde comeback 2016 och gav ut en platta med ny musik så sent som förra året.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …