Janne Svensson – LXX

Betyg - 8

8

Realistiska och melodiska betraktelser över åldrandet och vardagslivets innehåll.

User Rating: Be the first one !
Janne Svensson - LXX
Skivbolag: Lingostal

Janne Svensson är en kreativ herre, mest känd för sin hit ”Hem till Söder” som streamats nästan två miljoner gånger hittills. I januari fyller han 70 år och LXX har han fyllt med nästan lika många minuters musik, nämligen 65 stycken, fördelade på 16 låtar. 

Generellt sett är 16 låtar och en speltid på över timmen åt helvete för mycket för en cd-skiva, men Janne Svensson ror hem det. Hemligheten är att ha en bra bredd på låtarna utan att falla ner i ojämnheter, samt att skriva texter som når fram och engagerar. En ojämnhet finns dock här, nämligen den tjatiga discodängan ”En gång till”. Den låter extremt förlegad och passar inte ihop med det övriga materialet, varken musikaliskt eller textmässigt. De övriga spåren på LXX är nämligen mer av vispop, country och JJ Cale-karaktär, vilket passar Svensson och hans texter bättre. Angående lyriken som alltid är på svenska känner man väl igen artistens stil. Det är mycket tankar, många reflektioner, minnen och insikter. Allting är väldigt äkta och självupplevt, inga tomma poser eller försök att framstå som något annat än vad som finns på riktigt. Svensson snarare bejakar sina erfarenheter och sin ålder, han berättar om den, tar kraft och inspiration ur den, än att som många andra försöka framstå som yngre och coolare än vad de är. Inte blir det gubbigt, bittert eller putslustigt heller. Däremot känns det tryggt och insiktsfullt oavsett om låtarna tar upp ämnen som kan vara både vemodiga, lyckliga och t.o.m. deprimerande på sina ställen. LXX ger helt enkelt en mångsidig och realistisk bild av åldrandet och det enkla vardagslivet, vilket är lyrikens mest påtagliga fördelar. Musikaliskt bjuder Svensson på väldigt starka, nästan självklara melodier och refränger som sätter sig omgående. Det här en skiva man kan lyssna på många gånger, både i sin helhet och som en godisskål man kan avnjuta bitvis om man föredrar det.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …