Borta På Vinden – CD EP

Betyg - 7

7

Pop med svenska texter och 40 år på nacken som släppts för första gången.

User Rating: Be the first one !
Borta På  Vinden - CD EP
Skivbolag: Rundare Rekkords / Paraply

Borta På Vinden kategoriserar själva musiken som ”ungdomsgårdsdisco” i utskicket och jag fattar vad de menar. Så här lät det på många ungdomsgårdar, popbandstävlingar och mindre klubbar i slutet av 70- och början av 80-talet, men ren discomusik är det inte. Snarare någon sorts snäll new wave-aktig pop/rock med inslag av ska, reggae och blues.

Borta På Vinden bildades i Arboga 1979 och var verksamma till 1982. 1981 släppte de sin sista skiva och därefter har åren gått spårlöst förbi. Men som så många andra från denna era började det plötsligt dyka upp ”nyutgivet” material 40 år senare. Först kom samlingsalbumet Borta på Vinden: Svensk Rock, Funk och Ungdomsgårdsdisco 1976 – 1982 där Svenska Discokyrkan remixat bandets låt ”Mina nya discojeans” och Andreas Lokko hyllade den i DN. Därefter började gruppen släppa sina gamla låtar, först digitalt, sedan fysiskt, och därmed har materialet på CD EP (ja, de kallar skivan så) hittat fram först 2021, trots att låtarna spelades in -81. Ep:n innehåller märkligt nog sex låtar men endast fyra får stoltsera med titlar på skivomslaget. Samtliga är skrivna av gitarristen/sångaren Peter Holmstedt som idag driver distributionsbolaget Hemifrån, men låtarna här har inte tidigare getts ut. De namngivna spåren heter ”Ingemar åker störtlopp”, ”Kaj, dimmornas bror”, ”AT reggae” och ”John Wayne”. Den förstnämnda är en medryckande ska-låt i stil med hur extremt populära DagVag lät på den tiden. Nästa spår startar funkigt men utvecklas snabbt till popreggae i stil med Police, tredje låten påminner lite om samma band även om denna låt är popigare, och den fjärde är en trevlig lugnare låt med snygg melodi. Slutligen kommer alltså de två låtar vars titlar inte är utskrivna på skivomslaget. Den första heter ”Hatets sång” och är en tyngre, punkigare och rockigare låt än de övriga. Personligen tycker jag bäst om den då den har mer bett och är skitigare än skivans övriga material. Ep:n avslutas sedan med en rätt seg blues som inte alls passar in på skivan. Allt som allt är Borta På Vinden ett mycket trevligt band, duktiga på det de gjorde och med tidstypiska texter. Inte världens mest originella grupp dock, men väldigt charmiga, inte minst för nostalgiker och andra som uppskattar nämnda era.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …