Elena Somaré – Respiro

Betyg - 8

8

Visslade covers och välkända musiker i ett unikt instrumentalt samarbete.

User Rating: Be the first one !
Elena Somaré - Respiro
Skivbolag: Audioglobe

Det är inte ofta man har nöjet att lyssna på en professionell visslerska, men det är just vad italienska Elena Somaré är. Istället för att sjunga andras låtar, som de flesta gör, visslar hon dem och detta med en varm, fin, känslig ton. Respiro bjuder på covers, utmärkta musiker och en skön, meditativ atmosfär.

Långt innan Respiro var inspelad och klar fick jag tjuvlyssna till Elena Somarés visslade version av Brian Enos ”By this river” som gavs ut på hans klassiska album Before And After Science från 1977. Jag blev nykär i låten och väldigt intresserad av Somarés udda konstnärskap. På hennes skiva medverkar välkända musiker – inte minst två svenskar – nämligen Mats Hedberg (gitarr) vars låt ”Troll” också finns med på skivan och Morgan Ågren (trummor) som spelat med Frank Zappa och är ena hälften av progduon Mats & Morgan. Hedberg har dessutom arrat låtarna här med stor fingertoppskänsla. Andra kända namn på skivan är t.ex. Pat Mastelotto (King Crimson), Bernhard Wöstheinrich (Centrozoon, Markus Reuter) och Lincoln Almada på paraguayansk harpa. Låtarna på cd:n – förutom de redan nämnda – är sådana som Nick Drake, Elton John, The Doors, Beatles, King Crimson, Enya och Mina Mazzini har gett ut genom åren. Av dessa uppskattar jag ”Riverman”, ”Monchild”, ”Sorry Seems To Be the Hardest Word” och ” U anno d´amore” mest. Här finns även vemodigt fina och ödsliga ”Battysphere” som Somaré och Hedberg skrivit tillsammans. Den avslutar plattan på ett filmiskt och väl genomtänkt sätt. Jag finner det ytterst meditativt och avslappnande att lyssna till Respiro, samtidigt som jag upptäckt nya saker i bakgrunden för varje gång jag hör skivan. Jag uppskattar också Somarés tonkänsla och varma, mjuka, följsamma ton som aldrig brister. Samtidigt är det härligt att höra Hedbergs mångsidiga gitarrspel – lyssna bara på vad han gör i ”Blackbird” – och vad han hittar på i de olika låtarna. Efter alla hans verksamma och framgångsrika år i Italien är det verkligen på tiden att han kommer hem till Sverige och spelar här också. Det hade varit guld värt att få uppleva.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …