Thursday , July 18 2024

Annie Gallup – Oh Everything

Betyg - 9

9

Stillsam och poetisk magi, samt en av Annie Gallups absolut bästa album.

User Rating: Be the first one !
Annie Gallup - Oh Everything
Skivbolag: Gallway Bay Music

Ännu en gång har Annie Gallup fått ihop en finfin soloplatta, kanske den finaste av alla. Hennes långvarige kompanjon Peter Gallway har producerat, tillsammans med Annie och Harvey Jones. Alla tre lirar också ett flertal instrument på plattan. Oh Everything är 42 minuter och 13 sånger av stillsam, poetisk magi. 

Annie Gallup har en personlig röst, en egen identitet och en speciell förmåga att tränga in under min hud när hon sjunger. Lite som en kvinnlig motsvarighet till Leonard Cohen. Här finns en stillsam skönhet i sångerna, en berättarröst som ger texterna innebörd oavsett om man vet vad de handlar om eller inte, och ibland vilar en gammaldags – men absolut inte högtravande – romantik över vissa sånger, som i ”Sleeplessness” och ”Little Theater”. Annie inleder sin 13:e skiva med ”Magic Saved Me” och låten sätter tonen för helheten som vi bjuds här. En mycket fin sak med vacker refräng. Direkt efter den dyker en trummaskin och synthar upp i ”Rockabye” och Annie snarare reciterar än sjunger sin text, viket är ett grepp jag uppskattar högt när det fungerar så här utmärkt. Som så många andra artister har även Annie Gallups nya platta påverkats av Coronapandemin, och hon sjunger om sitt liv, sin kärlek och sina erfarenheter under den tid som varit, men inte på ett deprimerande, diskbänksrealistiskt eller trist sätt. Inte ens på ett tydligt vis. Oh Everything hade säkert kunnat låta som den gör oavsett pandemin. Annie förser sina låtar och texter med en filmisk och färggrann strålning i såväl ord som musikarrangemang och trots att albumet är tämligen lugnt och stillsamt tröttnar jag inte efter upprepade lyssningar. Tvärtom, kommer jag allt djupare in i låtarna, och jag har samtidigt svårt att förstå att hon inte blivit en större och mer känd artist än vad hon är. Detsamma gäller bandet Hat Check Girl som hon och Peter Gallway också ägnar sig åt. En ofta lysande grupp. Är Oh Everything Annie Gallups bästa soloalbum? Det är svårt att säga, med tanke på alla hon har gjort, men jag skulle absolut placera det bland hennes topp 3.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …