Duran Duran – Future Past

poäng - 7

7

... i sina bästa stunder i klass med Rio och Notorious

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: BMG

Duran Duran har aldrig varit intresserade av att omfamna åttiotalet och bli en renodlad nostalgiakt. Istället har de alltid fascinerats av samtiden och uppdaterat sitt sound mellan varje skiva. Vissa beståndsdelar – som melodiösa syntslingor, funkig slap bass och postpunkiga gitarriff – har dock alltid förblivit intakta.

På sitt femtonde studioalbum, Future Past, vill popfantomerna från Birmingham – precis som albumtiteln antyder – bygga en bro mellan dåtid och framtid. Till sin hjälp har de tagit in en imponerande rad gästartister. Å ena sidan väl inarbetade namn som den legendariske producenten Giorgio Moroder, Blurs gitarrist Graham Coxon och David Bowies pianist Mike Garson. Å andra sidan yngre framtidshopp som de japanska discopunkarna Chai, den kvinnliga Londonrapparen Ivorian Doll och den svenska popprinsessan Tove Lo.

Resultatet blir både varierat och kul. Klassiska Duran Duran-harmonier kombineras med modern produktion, som så smått leder tankarna till The Weeknd, och Simon LeBon sjunger bättre än någonsin. Alla låtar kanske inte riktigt lyfter till de höga ambitionsnivåer som kvartetten eftersträvar, men i sina bästa stunder – som partyhiten ”Anniversary” och den suggestiva balladen ”Falling” – är  skivan helt i klass med tidigare milstolpar som Rio och Notorious. I jämförelse med många andra åttiotalsgiganter känns Duran Duran både vitalare och piggare. Gör dig själv en tjänst och kolla upp Future Past, som mycket väl kan vara ett av årets bästa elektropopalbum! 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …