Wednesday , April 17 2024

La Luz – La Luz (Mystery Colour)

Betyg - 8

8

Psykedelisk, fantasirik amerikansk pop från tre påhittiga tjejer.

User Rating: Be the first one !
Omslag - La-Luz -La Luz
Skivbolag: Hardly Art/Playground Music

La Luz grundades 2012 i Seattle, Washington av Shana Cleveland, Marian Li Pino, Alice Sandahl och Abbey Blackwell. Kvartetten förvandlades senare till trion Shana Cleveland (sång, gitarr), Alice Sandahl (keyboard) och Lena Simon (bas) som utgör bandet på denna, deras självbetitlade fjärde album.

2015 flyttade La Luz från Washington till Los Angeles, men av den här skivan att döma kunde de lika gärna ha flyttat till 60-talet. Den här plattan dryper av höga vågor, hett solsken, vit varm sand, färggrant målade trädhus och psykedeliska hallucinationer. Man kan riktigt se horder av brunbrända, fredsälskande hippies framför sig när man blundar och lyssnar till tjejernas melodiösa låtar, Velvet Undergroundliknande körer, Hammondorgel och till och med mellotron på ”Lazy eyes and dune”. Genom 12 detaljerade, välarrangerade låtar, ibland med klockor och tamburiner, framförda på 37 magiska minuter och med hjälp av Shana Clevelands mjuka kvinnosång, dras man sakta men säkert djupare in i en outforskad värld, en trädgård eller djungel, där de magiska svamparna växer, där toner svävar omkring som färggranna insekter och det som vid första slölyssningen ter sig något fladdrigt finner snart nödvändiga rötter. Man hittar hem i musiken helt enkelt och snart upptäcker man alltfler detaljer. Det här är ingen svår eller obegriplig musik, ingen superexperimentell avantgardistisk galenskap som viss psykedelisk musik kan utmynna i, utan snarare fin, ofta vacker och väl avvägd popmusik, ibland nästan lättsam och väldigt färggrann. Som 60-talets kläder, interiörer, drömmar och målade folkabussar. Så har du tröttnat på nutidens svärta och ”ondskefulla” uttryck kan jag rekommendera den här färgexplosionen av fred, kärlek och förståelse istället. Håll till godo med det goda.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …