Wednesday , May 22 2024

Disharmonikerna – nytt album och releaseparty

Det svenska kultbandet Disharmonikerna – bestående av Urban Hane (sång), Kristian Petrov (gitarr) och Ken Höög (bas) – spåddes en lysande framtid på nittiotalet, men fick tyvärr aldrig det stora kommersiella genombrottet.

1996 somnade trion in, men nu är de tillbaka med sin första fullängdare på mer än 25 år. Urban Hane berättar om bakgrundshistorien:
– När Disharmonikerna splittrades på nittiotalet var vi inte alls på god fot med varandra och under många år umgicks vi inte, trots att vi varit vänner sedan barnsben. Alla som spelat i ett band vet att det är en rätt speciell relation, som kan lämna en bitter eftersmak när den bryts. Men livet gick vidare. Folk gifte sig, skaffade barn, flyttade och vi trodde alla att musiken var ett avslutat kapitel. Men samtidigt låg något och skavde, så i samband med en dokumentärfilm om Trollhättans musikliv väcktes en tanke om att det kanske ändå fanns ytterligare ett kapitel att skriva…

Trion började med att spela in två nya låtar tillsammans. Samarbetet gav mersmak och snart var fokuset inställt på en ny fullängdare.
– Alla år och livserfarenheten som följer med dem hade gjort oss mer toleranta inför varandras olikheter och vi kände att om det verkligen skulle kännas som ett sista kapitel, och inte bara en epilog, så ville vi göra ett helt album. Det skulle formatmässigt motsvara Nattens profitörer, som vi släppte 1994. Med andra ord skulle skivan innehålla åtta låtar, varav en är en duett. Vårt nya album, Ensamma bland människor, tecknar inte samma mardrömslika dystopi om en högteknologisk och genombyråkratiserad nära framtid som Nattens profitörer. Men skildringen av vardagliga händelser som förstoras upp till livsavgörande ögonblick är gemensam.

Precis som tidigare, så handlar det om en snygg och annorlunda mix av av postpunk, new wave, new romantic, krautrock och folkmusik.

Ni bör absolut kolla upp Ensamma bland människor nedan. Missa inte heller skivans releaseparty den 6 november på Kulturbaren i Trollhättan (läs mer och införskaffa biljetter här).

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …