Obsession of Time – aktuella med EP och konsertvideo

Sydsvenska Obsession of Time – alias Fredrik Frostengren, Andreas Ohlsson och Jane Jarl – har både släppt en ny EP och gett ut en konsertfilm. Zero Magazine tog tillfället i akt att växla några ord med elektropoptrion.

Foto: Johan Jonasson

Hej, Obsession of Time, och tack för att ni tar er tid att svara på några snabba frågor! Ni är aktuella med både en EP och en konsertvideo. Låt oss börja med den sistnämnda. Hur kommer det sig att ni valde att föreviga er senaste spelning på Charles Dickens i Helsingborg?  
– Från början var vår tanke ett releaseparty med en livestream. Men eftersom vi var lite osäkra på hur vi skulle göra rent tekniskt, samt att covid-restriktionerna ställde till det, så bestämde vi oss för en konsertinspelning istället. Då vi alltid trivts på Dickens, kändes Helsingborg som ett bra alternativ för evenemanget. 

Gick allt som ni hade tänkt er?
– Nja, tyvärr hade vi lite tekniska missöden, som gjorde att vi inte fick med hela konserten, utan bara de nya låtarna, men just den delen av konserten var viktigast i sammanhanget, så i slutändan blev det lyckat ändå.

Så ni känner er nöjda med slutresultatet?
– Ja, videon från Dickens blev faktiskt bättre än vad vi vågat hoppas på. Vi är extremt tacksamma över att vår vän Daniel Brandt hade tid att hjälpa oss med redigering. Han tog vårt filmade material och gjorde något riktigt bra med det. Verkligen kul och utvecklande att få jobba med ett proffs!

Låt oss gå över till skivsläppet. På er nya EP, Leaving Time Behind, hittar vi en tonsättning av Walt Whitmans artonhundratalspoem ”O Captain, My Captain!”, som är bekant från filmen Döda Poeters Sällskap. Kan ni berätta lite om bakgrunden? 
– Vi har som målsättning att minst en låt på varje EP ska ha en tydlig litterär eller filosofisk koppling. När vi diskuterade temat för Leaving Time Behind, gled vi in på konst och film som påverkat oss under vår ungdomstid. Vi var alla överens om att Döda Poeters Sällskap, med geniale Robin Williams i huvudrollen, tillhörde den kategorin. I filmen används Whitmans poem ”O Captain, My Captain” som en symbol för fritt och kritiskt tänkande. Slutscenen, där eleverna står upp på sina bänkar, till musik av Maurice Jarre, och mässar ”O Captain, My Captain” ger inte bara gåshud. Det väcks även en nyfikenhet om poemet, som egentligen handlar om Abraham Lincolns död. Vi valde därför att löpa linan ut och tonsätta dikten i sin helhet, med endast små anpassningar till musiken som vi arbetade med. Resultatet blev en sentimental elektronisk vaggvisa med popstruktur, där Jane och Fredrik sjunger olika delar och möts i de sista stroferna.

EP:n avslutas dramatiskt med instrumentala ”Spacecraft Three”. Vem är det egentligen som pratar i röstsamplingen? 
– ”Spacecraft Three” hyllar människans utforskning av rymden och i synnerhet vår svenska astronaut, Christer Fuglesang. Så samplingarna är alla tagna från Christers andra och sista resa med STS-128.

Vad händer framöver för Obsession of Time? 
– I höst tar vi en kort paus, eftersom Fredriks studio just nu står nedpackad i flyttkartonger. Andreas kommer dock att jobba vidare på några av de många låtidéer vi har samlat på oss under årens lopp. Självklart kommer vi också, helt enligt tradition, att släppa en elektrifierad version av en jullåt i december. Det blir faktiskt den sjunde i ordningen!

Följ Obsession of Time via deras hemsida eller Facebooksida. 

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

O!Dorian – funderar kring svek på nya singeln Limelight

O!Dorian – alias den livsglade frisören och schlagerdivan Emil Löfström, som beskriver sin musik som …