Foto: Iréne Pistol

Sedona Port nytolkar “Such a Shame”

Nu ett trevligt återseende. 

Nämligen Sedona Port, som bildades i våras av svenske Patrik Pistol och engelske Jamie Wiltshire, och beskriver sitt sound som ”en modern mix av Depeche Mode, U2, Hurts och Coldplay.”

Efter de båda starka singlarna ”Run With Me” och ”Let The Fire Burn” släpper duon nu en coverversion av Talk Talks åttiotalshit ”Such a Shame”. 

Zero Magazine bad Patrik Pistol berätta om låtvalet. 
– ”Such a Shame” är en skön låt, som tyvärr inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Det häftiga är att verserna och refrängen är i olika tonarter. Det gör att refrängen känns fräsch varje gång den kommer tillsammans med det genialiska syntriffet. Vår version har kvar originalets underbara melodier och harmonier, men ett lite modernare sound. Vi använde maskiner som Sequential OB-6, Moog Voyager, Roland JD-990 och trumsamplingar för att behålla den sköna åttiotalskänslan, samtidigt som soundet skulle funka på tvåtusentalet.

Talk Talks sångare och låtskrivare, Mark Hollis, har berättat att ”Such a Shame” är inspirerad av kultboken The Dice Man, som handlar om en man som låter sitt liv styras av tärningskast.
– Texten kan vid första anblicken verka förvirrande, men blir mer förståelig om man känner till bakgrundshistorien. Mark Hollis lär ha sagt att The Dice Man är en fängslande bok, men ingen bra livsstil att ta efter. Talk Talk är en av våra stora förebilder. Mark Hollis låtskrivande följde inte några givna regler, utan utforskade ständigt ny mark, berömmer Patrik.

Undrar någon förresten över det annorlunda bandnamnet Sedona Port? Patrik kommer med förklaringen:
– Jag bilade runt i USA en sommar. När jag besökte den vackra staden Sedona i Arizona tog jag en helikoptertur över de magnifika bergen i omgivningen. Då började helikopterpiloten prata om ”The Sedona Port”, som tydligen skulle vara en portal som utomjordingar använde för att besöka jorden. Jag såg tyvärr aldrig själva portalen, men fastnade direkt för både konceptet och namnet.

Lyssna på ”Such a Shame” och andra Sedona Port-låtar här:  

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Polygon Legion – Using System EP

Svenska Polygon Legion beskriver sig som “electronic pop for the futuristic mind”, vilket ger en bra …