Saturday , August 20 2022

Anna Öberg – ny video till “Idiot”

Anna Öberg släppte nyligen en video till sin låt ”Idiot”. Vi passade på att ställa två snabba frågor till henne. 

Vad handlar egentligen ”Idiot” om?
– För mig en sak. För andra kanske något helt annat? Men jag tänkte ungefär så här: vi föds med vissa förutsättningar. Det biologiska arvet. Så växer vi upp. Har vår individuella barndom. Leker på gatan och äter maskar. Alla dessa miljontals olikheter. Varje människa är både den andra lik och olik. Förutsättningar i kombination med upplevelser gör oss till vad vi är. Till slut står vi ändå framför spegeln och vill krossa den med vårt självförakt…

Kan du berätta lite om den intressanta och minimalistiska videon?
– I västvärlden handlar mycket om konsumtion av skönhetsprodukter. Om hur vi ser ut på utsidan, som gärna beskrivs som ”snygg” eller ”ful”. Detta har aldrig intresserat mig. Det som intresserar mig är att utveckla mina kunskaper, mina tankar och min logik. Att plugga på universitet eller att lösa de svåraste sudokuna är kittlande. Ändå har jag aldrig tänkt på hjärnan. När jag fick se 245 bilder på min hjärna fick jag en chock. Jävlar. Man har ju en hjärna. Men vad kan man utröna av bilderna? Min läkare sa bara att allt såg bra ut. Vad menades? Ja, jag fattade att de inte hittat något illavarslande. Men vad kunde man annars se? Hur utmattad man är? Hur ens sinnen är utvecklade eller hur kreativt eller logiskt man tänker? Varför talas det aldrig om människans fysiska inre? Gasleben fick leka med bilderna och då blev det den här videon…

Lyssna på hela det utmärkta albumet Varelser inuti här. Missa förresten inte heller Anna Öberg live i hemstaden Helsingborg den 7 Augusti!  

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Ras Bolding – elektropop och hologramshow på H.C. Andersen Festivals

Gillar du elektronisk pop, litteraturhistoria, sagor, datorgrafik och fantasifulla framföranden? Okej, då bör du verkligen …