Saturday , August 20 2022

Farbror Pop – satsar på engelska på nya “Living”

Farbror Pop, den ambitiöse elektropopsnickaren från Västkusten, som Zero skrivit mycket om (läs gärna vår intervju här), är tillbaka med en engelskspråkig singel. 

Vi passade på att ställa tre snabba frågor till honom: 

Hur kommer det sig att det blev en låt på engelska den här gången?
– Det var egentligen inte ett medvetet val. När jag sitter och jobbar med min musik, så börjar det oftast med en melodi och så småningom växer ett tema och några textrader fram. De kan vara på antingen svenska eller engelska. På mitt debutalbum, November, ville jag ha ett koncept med bara svenska texter, men på de senaste singlarna har jag haft en mer öppen approach och även börjat experimentera med det “internationella popspråket”.  

Kan du berätta lite om nya ”Living”?
– ”Living” är en helt nyskriven låt för i år, men den bygger på reflektioner jag gjort ända sedan tjugoårsåldern. Nämligen att vissa människor tycks fastna i ett liv som de verkligen är missnöjda med. Det kan vara ett dåligt förhållande eller ett jobb man inte trivs med. Där tynar de bort istället för att försöka ta sig vidare och få ett bättre liv. Soundmässigt ligger den nära min förra singel, ”Something”, och min tolkning av Kents ”Utan dina andetag”, som jag släppte i våras.

Vad händer framöver?
– ”Living” är min tredje singel på engelska. En fjärde, ”Insomnia”, släpps framåt slutet av sommaren. Efter det tänker jag samla ihop en liten EP som ”Uncle Pop” och börja skriva på svenska igen!

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Ras Bolding – elektropop och hologramshow på H.C. Andersen Festivals

Gillar du elektronisk pop, litteraturhistoria, sagor, datorgrafik och fantasifulla framföranden? Okej, då bör du verkligen …