Saturday , August 20 2022

Roya – cover på den klassiska punklåten ”Sonic Reducer”

Stockholmsbaserade Roya, ursprungligen från Olympia i nordvästra USA, har de senaste åren fått mycket positiv uppmärksamhet för sin välproducerade cold wave.

Hon släpper nu en cover på ”Sonic Reducer”, en klassisk punklåt från Dead Boys debutalbum Young, Loud and Snotty, som tidigare tolkats av bland andra Pearl Jam, Guns N’ Roses, Foetus och Die Toten Hosen. 
– Jag har alltid tyckt om ”Sonic Reducer”, speciellt texten som beskriver en extrem känsla av isolering, berättar Roya. 

På sin version får Roya sina syntar att låta som gitarrer.
– Jag ville jag tolka den på mitt eget sätt och bryr mig inte om vilka genrer jag ”förstör”, det är bara skitkul att röra runt bland begreppen, menar hon.

Videon till ”Sonic Reducer” är en tragikomisk historia, som handlar om en man som kommer hem från jobbet och därefter aldrig går utanför dörren igen. Med tiden blir han galen och skapar sin egen lilla värld. Den regisserades och spelades in av journalisten Andreas Häggström.
– Det var bra timing att släppa en annorlunda cover mitt på sommaren och det passade perfekt att Andreas ville göra en video, som blev både humoristisk och mörk, säger Roya. 

Roya jobbar nu på ny musik.
– Jag har gjort ett par remixer i år, bland annat till Voice and Oscillator och A>M. De har gett mig möjlighet att testa nya ljud och idéer. De ger en ledtråd om vad som kanske kommer på mina framtida släpp…

Vill ni veta mer om Roya. Läs gärna vår stora artikel från i fjol. 

Lyssna på “Sonic Reducer” här! 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Ras Bolding – elektropop och hologramshow på H.C. Andersen Festivals

Gillar du elektronisk pop, litteraturhistoria, sagor, datorgrafik och fantasifulla framföranden? Okej, då bör du verkligen …