Tuesday , April 23 2024

Fly Pan Am – Frontera

Betyg - 6

6

Det elektroniska soundtracket till dansföreställningen Frontera.

User Rating: Be the first one !
Fly Pan Am - Frontera
Skivbolag: Constellation

Den här skivan innehåller soundtracket till ett modernt dansstycke kallat Frontera. Det är suggestiv musik, nästan helt instrumental, lika repetitiv som ihärdig krautrock, samtidigt som man kan få något av en industrirockig känsla. Fly Pan Am dunkar hårt. 

Fly Pan Am består av Jonathan Parant, Roger Tellier-Craig, Jea-Sébastien Truchy och Félix Morel. Herrarna använder mest datorer och synthar men också ”traditionella” rockinstrument som spelas (delvis) kopplade via de elektroniska instrumenten. Soundet som uppstår är tveklöst coolt, rätt hårt och rätt mörkt. Ibland jävligt tungt som i ”Scaling”, andra gånger kan en låt tangera stammusik och ibland flyta över till noise eller helt enkelt bestå av något som liknar minimalistisk avantgarderock. Koreografin till dansföreställningen har Dana Gingras gjort och det är även hon som har regisserat den. Bandet har sedan arbetat mycket nära Gingras och hennes Montreal-baserade dansgrupp Animals Of Distinction. Det visuella konceptet och scenografin står United Visual Artists bakom. Fly Pan Am bjuder på åtta spår och en del kräver inga dansuppvisningar för att jag ska gå igång på dem, medan vissa möjligtvis skulle behöva den visuella aspekten för att inte kännas långtråkiga och enformiga efter ett tag. Det handlar verkligen om en genomtänkt fingertoppskänsla för att få musik som denna att stå på helt egna ben. Å andra sidan var det aldrig vitsen med musiken från början. Den ska passa dansen och jag kan bara gissa mig till om den gjort det eller inte. Resultatet av att ha lyssnat på plattan flera gånger är i alla fall att jag finner den huvudsakligen varierad och spännande, men också ibland trist och nästan irriterande. Det här är verkligen ingen cd för alla, men har du lite ”edgy” smak finns det orsak att tro att du kommer ta den till dig, åtminstone delvis.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …