Traces of Men

Traces of Men – ”Vi vill ge lyssnaren redskap för att ta sig ut på en resa”

Bakom det nya bandet Traces of Men hittar vi Jonas Moberg, till vardags trummis i popfenomenet Jumper, och singer-songwritern Vera Kebbe. Tillsammans utforskar de helt nya sidor av sin musikalitet och skapar drömsk deep house. Zero fick en pratstund med duon i samband med släppet av förstasingeln, ”Searching”. 

Ni har tidigare, på varsitt håll, gjort mer traditionell pop. Hur hittade ni fram till det här soundet?

(Jonas) – Jag har alltid gillat elektronisk musik. Intresset för syntar kommer ursprungligen från genier som Jean-Michel Jarre, som jag lyssnade på när jag var barn. Sedan växte sig fascinationen ännu starkare när jag upptäckte Underworld och Leftfield på 1990-talet. För att komma i rätt stämning inför Traces Of Men har jag lyssnat mycket på artister som HVOB och Jan Blomqvist.

(Vera) – Jonas gjorde en spellista med en massa bra musik, men jag tror att jag hämtar mer inspiration från andra genrer. Om jag skulle nämna ett band, skulle det vara Sylvan Esso.

Ni bor båda på Gotland. Är den ödsliga, lite ödesmättade stämningen i ”Searching” hämtad från Gotland under vinterhalvåret?

(Vera) – Haha, inte alls. Gotland är, åtminstone vanliga år, otroligt mysigt under vinterhalvåret. Men i avsaknaden av att trängas i barer och på dansgolv, ja distanseringen överlag, så har det passat väldigt bra att skriva den här typen av musik.

(Jonas) – Jo, men kanske lite ändå. Fast i sådana fall är det kombinationen av ödsligheten som uppenbarar sig på Gotland under vinterhalvåret och de mörka gränder som man hittar i till exempel London och Berlin, där de allra bästa svartklubbarna ligger. De som bara uppstår under en helg och har öppet tills alla går hem.

Traces of Men - Searching

Vad handlar ”Searching om?

(Jonas) – Vi försöker bygga upp en känsla i låten som tar med lyssnaren på en resa. Hur den resan upplevs är det dock inte upp till oss att bestämma, utan vi ger folk bara redskapet att ta sig ut på den.

(Vera) – Det dödar mystiken att berätta, men jag tror att alla kan känna igen sig i att leta efter något utan att riktigt veta vad det är. Känna sig vilsen i livet och inte veta vart man är på väg.

Det här är er debutsingel. Hur ser planerna ut inför framtiden?

(Jonas) – Vi hoppas på lättnader i covid-restriktionerna, så att vi får möjlighet att spela live i sommar. Till hösten kommer det mer musik i form av singlar, följt av ett album. Kanske låter det väldigt traditionellt, men de låtar vi har producerat behöver sitta ihop som ett album och inte bara vara individuella alster.

(Vera) – Vi har många planer och drömmar, så vi får se vad som händer!

Searching” är ju dansmusik som väcker längtan efter stroboskop och betong. Var skulle ni helst vilja uppträda, om möjlighet gavs?

(Jonas) – Kanske Berghain i Berlin, om det är höst eller vinter. Annars vill man ju gärna uppträda på någon schysst festival i typ Holland eller Spanien.

(Vera) – Det där är nog du mer insatt i. Jag vill i alla fall till Berlin!

Om Fredrik Emdén

Glad visbybo som gillar all musik som är bra. Har skrivit om pop sedan tidigt 1990-tal och för Zero sedan 2015.

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …