Thursday , June 20 2024

Chivvy – Chivvy

Betyg - 7

7

Drömpop från Götet med modernt sound och gamla rötter.

User Rating: Be the first one !
Chivvy, omslag
Skivbolag: Novoton

Satt ni som jag och lyssnade på skottska Cocteau Twins under tidigt 80-tal och försökte fatta vad Elizabeth Fraser sjöng om, innan ni så småningom insåg att det var ett påhittat språk? Göteborgstrion Chivvy för Cocteau Twins drömpop vidare in på 2020-talet, om än med ett modernare sound och texter man kan förstå.   

Chivvy startade som The Tape och gav ut ep:n Winter Cave 2015 under det namnet. Bandet består av Alexandra Tortosa, Ester Ingrid Sophia Hilmersson och Amorina Ahlsell. När deras självbetitlade fullängdare släpps har de redan tre singlar ute sedan en tid tillbaka och alla tre finns även med på albumet. Det har skrivits och pratats en hel del om bandet så möjligtvis har ni redan haft nöjet att höra ”Red Water”, ”In Control” och ”Deeper Blue”. Den sistnämnda inleder cd:n, som är producerad av Henryk Lipp, David Furbacken och Chivvy själva. Man har lyckats förvalta 80-talets böljande, skira och följsamma drömpop bra tycker jag, samtidigt som Chivvys variant på genren känns modern och inte flyter ut så mycket som många andras gör. Här känns låtarna mer markerade än brukligt och lyriken är lättare att höra än vad den kan vara hos många andra där rösterna mer eller mindre förvandlas till ännu ett närmast ordlöst instrument. Så fin produktion, bra varmt sound och trevliga låtar – många fler skulle kunna bli singlar -, även om jag upplever att det är svårt att skilja en del av de övriga åt. Det är å andra sidan synonymt med genren. Sångerna på skivorna har ofta en förmåga att flyta samman till en helhet och man följer med, lite som ett viljelöst offer. Och det är väl så drömmar fungerar? Vad jag saknar med cd-utgåvan är dock uppgifter om vem av tjejerna som spelar vad. Men det går säkert att ta reda på någonstans.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …