Konsertbild

Spelbolagen jobbar inte bara med sport

Intresset för spelbolag och spelande har vuxit lavinartat under de senaste årtiondena. Spelbolag och sajter, som till exempel campobet.se, har gjort enormt bra ifrån sig och visat vägen på en väldigt dynamisk marknad som hela tiden fortsatt att utvecklas i en positiv riktning.

Men det är faktiskt så att spelbolagen inte bara väcker uppståndelse och intresse bland spelare och i branschen som helhet. Spelbolagen har varit så framgångsrika under de senaste årtiondena att de kommit att bli börsens favoriter också. Spelbolagen har helt enkelt gått från ingenting till att bli högvilt på den finansiella marknaden. Det är inte längre fråga om några obskyra källarbolag som kämpar sig fram i ytterkanterna på internet, nej nu är det respektabla bolag som anställer den mest kvalificerade arbetskraften och gör rekordresultat. Spelbolagen granskas av ekonomijournalister och deras aktier är viktiga i de stora investerarnas portföljer. Det är en utveckling som heter duga det.

Men det finns trots detta all anledning att tro att det kommer att komma en fortsättning som är minst lika lyckosam som inledningen varit för spelbolagen. Det finns nämligen mycket mer att göra på marknaden. Sport är, trots vad många tror, inte allt i livet.

Politik, musik, företagande
Sport och spel är ofta i centrum för vad vi klassar som aktiviteter med osäker utgång, aktiviteter som därför passar alldeles utmärkt för spel och dobbel. Men sport är inte allt, det finns väldigt många andra aktiviteter som också lämpar sig alldeles utmärkt för spel. Ta politik som exempel, det finns enormt många variabler som styr utgången av ett val. Det lag, parti eller person, som ser ut att ha säkrat en seger i ett val kan förlora detta grepp mycket snabbt och då kan utgången av ett val bli helt annorlunda än vad som troddes bara några veckor tidigare.

Samma sak som i politiken gäller inom företagsvärlden och nöjesindustrin. Det är inte alltid favoritföretaget visar på bäst resultat och det är inte alltid rätt låt som vinner. Detta gör att det kan vara precis lika spännande att spela på utgången av politiska val, företags resultat eller på tävlingar inom nöjesindustrin. Det finns helt enkelt så många olika möjliga utkomster även inom dessa områden att spelande inte bara är möjligt utan helt klart väldigt attraktivt för spelbolagen. Det finns redan spelbolag som erbjuder spel på annat än sport och vi kan nog förvänta oss än mer av det framöver.

Vad kommer man kunna spela om i framtiden?
Hur kommer då denna utveckling att fortsätta i ett lite längre perspektiv? Att vi redan är på väg att lägga till politik och nöjesindustrin till det man kan spela på förutom sport är helt klart men vad kommer sedan? Vad kommer att läggas till i utbudet som spelbolagen presenterar lite längre fram? Som med all annan samhällsutveckling är det mycket svårt att komma med kvalificerade gissningar men vi kan ana oss till att det finns andra områden som innehåller osäkra utgångar där det kan finnas intresse att spela. Det kan till exempel vara olika kulturella tillställningar eller kanske hur olika länder utvecklas gentemot varandra. Eller varför inte vilket år den första människan landar på Mars?

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …