Disharmonikerna – tillbaka med “Främlingar”

Nu över till ett svenskt kultband.

Närmare bestämt Disharmonikerna från Trollhättan, som spåddes en lysande framtid av flera musikkritiker på 1990-talet, men tyvärr aldrig fick det stora genombrottet. 

1996 somnade trion in för att sedan göra en medieuppmärksammad comeback 2018.

Urban Hane (sång), Kristian Petrov (gitarr) och Ken Höög (bas) jobbar nu på en ny fullängdare, som blir den första på mer än 25 år.
– Innan inspelningarna började hade vi knappt pratat med varandra på mer än 10 år, avslöjar Urban. Från början visste vi inte om det skulle stanna vid bara en låt eller kanske bli en EP som mest. Men ganska snart bestämde vi oss för att om det skulle kännas meningsfullt och på riktigt, så var det ett album som gällde. 

På 90-talet tilldelades Disharmonikerna epitetet ”poetisk trummaskindriven indiegitarrfolkpop”. Man skulle även kunna beskriva dem som en smart mix av postpunk, new wave, new romantic, krautrock och folkmusik. Oavsett vilken variant man väljer, så bådar deras nya singel, ”Främlingar”, gott inför framtiden.
– “Främlingar” hade, rent musikaliskt, legat färdig ett tag, berättar Urban. Vi ville ha en större låt, som började monotont och utvecklades organiskt åt det monumentala hållet, utan att det skedde inom ramen för vers, refräng och brygga. Däremot fick den invänta sin lyriska form till helt nyligen. “Främlingar” handlar om de löften och möjligheter som storstaden erbjuder, men också den fångenskap all den där enorma potentialen för med sig. Ständiga krav att förverkliga sig själv, trots att de flesta av oss kanske egentligen mest saknar sammanhang och mening.

Ni hör den här: 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Kaizers Orchestra

Kaizers Orchestra gav fansen allt de ville ha på ett utsålt Cirkus

När norska alternativrockarna Kaizers Orchestra – som återuppstod i höstas och genomförde 56 utsålda spelningar …