Friday , October 7 2022

Disharmonikerna – tillbaka med “Främlingar”

Nu över till ett svenskt kultband.

Närmare bestämt Disharmonikerna från Trollhättan, som spåddes en lysande framtid av flera musikkritiker på 1990-talet, men tyvärr aldrig fick det stora genombrottet. 

1996 somnade trion in för att sedan göra en medieuppmärksammad comeback 2018.

Urban Hane (sång), Kristian Petrov (gitarr) och Ken Höög (bas) jobbar nu på en ny fullängdare, som blir den första på mer än 25 år.
– Innan inspelningarna började hade vi knappt pratat med varandra på mer än 10 år, avslöjar Urban. Från början visste vi inte om det skulle stanna vid bara en låt eller kanske bli en EP som mest. Men ganska snart bestämde vi oss för att om det skulle kännas meningsfullt och på riktigt, så var det ett album som gällde. 

På 90-talet tilldelades Disharmonikerna epitetet ”poetisk trummaskindriven indiegitarrfolkpop”. Man skulle även kunna beskriva dem som en smart mix av postpunk, new wave, new romantic, krautrock och folkmusik. Oavsett vilken variant man väljer, så bådar deras nya singel, ”Främlingar”, gott inför framtiden.
– “Främlingar” hade, rent musikaliskt, legat färdig ett tag, berättar Urban. Vi ville ha en större låt, som började monotont och utvecklades organiskt åt det monumentala hållet, utan att det skedde inom ramen för vers, refräng och brygga. Däremot fick den invänta sin lyriska form till helt nyligen. “Främlingar” handlar om de löften och möjligheter som storstaden erbjuder, men också den fångenskap all den där enorma potentialen för med sig. Ständiga krav att förverkliga sig själv, trots att de flesta av oss kanske egentligen mest saknar sammanhang och mening.

Ni hör den här: 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Echo & The Bunnymen återutger sina första fyra album

Gillar du högkvalitativ postpunk? Äger du en vinylspelare? Letar du efter ett bra soundtrack som …