Snygg Yazoo-cover från Jonas Sjöström och Johan Baeckström

Låt oss titta närmare på ett interessant samarbetare mellan två svenska synthesizervirtuoser! 

Å ena sidan Jonas Sjöström, som tidigare gjort snygg elektronisk pop i konstellationer som The Future och La Dolce Vita. 

Å andra sidan Johan Baeckström, även känd som ”Sveriges Vince Clarke”, som nått imponerande framgångar med både Daily Planet och White Door. 

Tillsammans har de båda gentlemännen nytolkat ”In My Room” från Yazoos klassiska debutskiva Upstairs at Eric’s. 

Jonas Sjöström berättar om projektets bakgrund:
– ”In My Room” är en väldigt bra låt, som jag länge funderat på att göra. Nu, i lockdown-tider, kändes det som rätt tillfälle. Delvis för att jag haft mer fritid än vanligt, men även för att låten, både tematiskt och stämningsmässigt, beskriver det vemod jag känner inför världsläget. 

Jonas och Johan, som tidigare gjort en cover på Depeche Modes ”Ice Machine” tillsammans, hittade snabbt varandra på både ett musikaliskt och personligt plan. Enligt Jonas delade de hela tiden samma vision om slutresultatet: 
– Jag satte mig och började göra ljud på min ARP 2600, som jag kände skulle passa sinnesstämningen och började skissa på en version som både är sann originalet och har en personlig touch. När jag gjort en första demo, som jag kände mig nöjd med, skickade jag ljudfilerna till Johan, så att han kunde börja känna sig för lite. Det finns alltid en viss oro när man skall tolka en klassiker. ”In My Room” är ju en låt som verkligen kräver rätt känsla, inte minst vad gäller sången, men jag kände att om någon kan fylla Alison Moyets skor, så är det Johan! När jag fick tillbaka sångspåret, och hörde hur otroligt känslofyllt och ärligt han fått till det, var det nog en tår eller två som föll. Vi hade även ett skönt samspel under mixningen. Min styrka ligger främst i ljudskapandet, så jag kände mig väldigt tacksam över att kunna ta del av Johans erfarenhet, kunskap och tips. 

Ni hittar Jonas och Johans klockrena Yazoo-cover på Soundcloud under projektnamnet The Eyes of Olivia Wilde featuring Johan Baeckström. Det här får ni inte missa! 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Johan Baeckstrom - Like Before, omslag

Johan Baeckström – Like Before

När Johan Baeckström från Daily Planet satsar på solokarriär blir resultatet 80-talistisk syntpop av den …