Eric Palmqwist firar bob hund

På sin nya singel tolkar Eric Palmqwist svenska poplegendarerna bob hunds Upp, upp, upp ner. Till sin hjälp har han tagit en annan poplegendar – Ulf Stureson.

Idag fyller bob hunds sångare Thomas Öberg 54 år. För att fira honom har Eric Palmqwist, sångare i EP’s Trailer Park och även hyllad soloartist, bjudit in Ulf Stureson (som själv fyllde 60 häromdagen) och tillsammans spelat in en cover på “Upp, upp, upp ner” som ursprungligen var med på bob hunds andra skiva Omslag: Martin Kann från 1996. Zero ringde upp Eric Palmqwist för att få veta mer.

Eric Palmqvist, Ulf Stureson
Foto: Johan Bergmark

Vilken är din relation till låten?
– Det är nog min favorit med bob hund. Jag kommer ihåg när den kom ut, bob hund var ju den största snackisen då. Vid den tiden jobbade jag på Studion vid St Eriksplan i Stockholm och de spelade ofta där, så jag kommer ihåg när jag hörde den live första gången.

För att vara ett av Sveriges mest hyllade band någonsin så har ju bob hund förärats förhållandevis få covers genom åren. Är det svårt att närma sig deras låtar?
Det kan vara så svårt att göra något originellt av något som redan är originellt. Men det är en fråga om inställning. Jag spelade in den för att jag helt enkelt tycker om den, jag hade ingen smart vinkel på den. Jag var i min stuga på Gotland och hade köpt ett gammalt space echo och en telefonmikrofon och så hade jag en nylonsträngad gitarr och så spelade jag in den där.

Hur fick du Ulf Stureson att sjunga låten tillsammans med dig?
Låten är lite skev, precis som han är. Jag håller Ulf Stureson som en av Sverige bästa låtsnickrare. Vi har träffats tidigare för att skriva ihop. Och så var han med och körade på min skiva En halv gris kan inte gå. Då upptäckte vi att vi har nästan exakt samma ton i rösten. Så istället för att sjunga stämmor så sjunger vi unisont, det låter som en enda röst. Det blir väldigt speciellt. Dessutom har ju Ulf legat på skivbolaget Silence, som ju gav ut bob hunds skivor, så det finns en rolig koppling där.

För några år sedan gjorde du en cover av Magnus Lindbergs “Ljusterö” tillsammans med Anja Bigrell. Anar vi ett folkbildningsprojekt här?
Jag tycker att det är roligt göra lite covers mellan mina skivor, som en lekfull, icke-pretentiös grej, att liksom bara göra det i musikens glädje. Vem vet, det kanske kommer fler låtar.

Du släppte en ny låt med ditt band EP’s Trailer Park för någon månad sedan, ni håller nu på att mixa ert nya album, i april släpper du ny musik med ditt elektroniska projekt Yume!. Och så spelar du in en ny soloskiva tillsammans med Andreas Mattsson från Popsicle. Sover du aldrig?
Jo, jag sover ganska mycket. Men att göra musik är ju det roligaste jag vet. Jag har ett bra flow just nu, livet är kort.

Vilket är drömprojektet?
Det känns som att de tre projekten jag gör nu. Det är kul att få hoppa lite mellan olika blommor.

Vad tror du att Thomas tycker om din och Ulfs födelsedagspresent till honom?
Vi hoppas att han och bandet tycker att den smakar tårta.

Om Fredrik Emdén

Glad visbybo som gillar all musik som är bra. Har skrivit om pop sedan tidigt 1990-tal och för Zero sedan 2015.

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …