Foto: Victor Sällberg

Tyda Drömmar gör elektronisk Karin Boye-tolkning

1927 gav den svenska poeten och författaren Karin Boye ut diktsamlingen Härdarna, som innehöll det uppskattade verket ”I rörelse” med de ofta citerade raderna ”Bryt upp, bryt upp – den nya dagen gryr, oändligt är vårt stora äventyr.”

Den klassiska dikten har nu tonsatts av artisten, låtskrivaren och sångaren Yen Björksten, alias Tyda Drömmar.

Yen beskriver inspirationen enligt följande:
“För ungefär ett år sedan bodde jag ensam i en stuga och läste mycket Karin Boye. Hon beskriver så vackert och insiktsfullt det allmänmänskliga, de mystiska upplevelserna som vi bara kan närma oss med ord, men aldrig riktigt fånga in. ”I rörelse” handlar om att njuta av livet i all sin enkelhet – att vila i och acceptera alltings obeständighet. Det är lättare sagt än gjort, men en resa som är mödan värd…”

Bandnamnet kommer från Yens tankar om att låtar och texter ofta är hämtade från fragment av ens undermedvetna. Hon menar att musiken kan hjälpa människor att få en förståelse av sig själva på ett intuitivt plan, eftersom den är något vi inte kan beskriva intellektuellt, utan bara känna djupt inom oss.

”I rörelse” är Tyda Drömmars första släpp och musiken är skriven och producerad tillsammans med Gabriel Ferntoft.

Något vackrare och intressantare kommer ni förmodligen inte att höra i vår. Zero Magazine rekommenderar alla varmt att lyssna på den här elektroniska folksagan!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Familjen – nya albumet, “Nerver av tvål”, ute

Hässleholm fortsätter att leverera. Denna gång i form av Familjen, alias Johan T. Karlsson, som …