Friday , October 7 2022
Foto: Victor Sällberg

Tyda Drömmar gör elektronisk Karin Boye-tolkning

1927 gav den svenska poeten och författaren Karin Boye ut diktsamlingen Härdarna, som innehöll det uppskattade verket ”I rörelse” med de ofta citerade raderna ”Bryt upp, bryt upp – den nya dagen gryr, oändligt är vårt stora äventyr.”

Den klassiska dikten har nu tonsatts av artisten, låtskrivaren och sångaren Yen Björksten, alias Tyda Drömmar.

Yen beskriver inspirationen enligt följande:
“För ungefär ett år sedan bodde jag ensam i en stuga och läste mycket Karin Boye. Hon beskriver så vackert och insiktsfullt det allmänmänskliga, de mystiska upplevelserna som vi bara kan närma oss med ord, men aldrig riktigt fånga in. ”I rörelse” handlar om att njuta av livet i all sin enkelhet – att vila i och acceptera alltings obeständighet. Det är lättare sagt än gjort, men en resa som är mödan värd…”

Bandnamnet kommer från Yens tankar om att låtar och texter ofta är hämtade från fragment av ens undermedvetna. Hon menar att musiken kan hjälpa människor att få en förståelse av sig själva på ett intuitivt plan, eftersom den är något vi inte kan beskriva intellektuellt, utan bara känna djupt inom oss.

”I rörelse” är Tyda Drömmars första släpp och musiken är skriven och producerad tillsammans med Gabriel Ferntoft.

Något vackrare och intressantare kommer ni förmodligen inte att höra i vår. Zero Magazine rekommenderar alla varmt att lyssna på den här elektroniska folksagan!

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

More – ”Provoked By Motions”

Elektropopbandet More, som består av Lino Avian, Magnus Dahlberg och Mattias Jönsson, gav i fjol …