Bear Garden – Sunshine Fruit

Betyg - 6

6

Instrumental och genreöverskridande saxofonmusik.

User Rating: Be the first one !
Bear Garden - Sunshine Fruit
Skivbolag: Bolero Recordings

Influerad av bland annat soul och modern isländsk pop har tenorsaxofonisten Martin Wirén och hans sjumannaband Bear Garden skapat ett mycket kort album – bara 22 minuter långt, och borde väl egentligen ses som en ep snarare? – med genreöverskridande instrumentalmusik. Sunshine Fruit innehåller sju låtar, samtliga komponerade av Wirén.

Den här solskensfrukten skulle lika gärna ha kunnat kallas söndagsfrukt, för är det något jag associerar musiken till så är det lata, lättjefulla söndagsförmiddagar. Kanske i somrigt solsken dessutom. Hur som helst är det skönt och avkopplande att följa med i Wiréns tonflöde då han låter sin tenorsaxofon tala och förutom den lirar han även en del klarinett och piano. I bandet finns fler blåsare och dessa hanterar ytterligare klarinett, en baritonsax, trumpeter och tromboner. Soundet är givetvis starkt påverkat av dessa musikanter, men här finns även en gitarrist, basist, trummis och pianist som gör sitt till. Att beskriva Bear Gardens musik är inte helt lätt, men den är laidback, väldigt musikalisk, melodiös, varm och öronvänlig som ett par stora, mjuka öronmuffar när vintern biter i kinderna. Den är också genreöverskridande och jag tänker både pop, soul, jazz, funk och soft rock. Samtidigt låter musiken både ny och gammal samtidigt, vilket nog är skälet till att den är så lätt att ta till sig som den är. Martin Wirén kommer från Gällivare där han inledde och utvecklade relationen till sitt instrument för att sedan studera vidare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Därefter har han belönats som både kompositör och saxofonist med stipendier från STIM och Kungliga Musikaliska Akademin. På beställning av Nobelmuseet har han även tolkat Bob Dylan som vann Nobelpriset i litteratur 2016. Får du mersmak av Sunshine Fruit så har Bear Garden gjort några skivor innan denna, vilka säkert kan mildra beroendet av mer saxofonmusik.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …