Tuesday , August 9 2022
Foto: David Möller

VEX – ”Don’t Change”

För vänner av elektronisk musik är Tobias Kastberg främst bekant som ena halvan av den Helsingborgsbördiga electropunkduon The Guilt, där han tillsammans med Emma Wahlgren bjuder på kompromisslösa låtar och explosiva liveshower. 

Men Tobias Kastberg har även ett soloprojekt. Under namnet VEX gör han musik som leder tankarna till Devo, Pete Shelley och New Order. Tobias egen beskrivning är lika minimalistisk som träffande: ”Elektroniskt, lekfullt och melodiskt. Postpunk att dansa till”.

Den 19 februari släpper VEX en fullängdare med det kluriga namnet Average Minds Think Alike på HepTown Records. Redan nu kan vi lyssna på en aptitretare i form av singeln ”Don’t Change”.

Tobias beskriver låten enligt följande:

”En hyllning till alla som ibland känner sig utanför och kämpar för att palla eller kunna vara sig själv fullt ut. Robert Smith i The Cure har i något sammanhang beskrivit sin tillvaro i ungdomen som ’…nothing to do but dream of escape’ och den formuleringen stal jag och byggde vidare på. Introt stjäl skamlöst från ’Sweet dreams’. Sedan irriterar låten dig ytterligare med sina ’mmm-aaah-no no no’, men snart kickar refrängen in och du får höra att du inte behöver passa in eller ens att försöka. Som orden på Charles Bukowskis gravsten: Don’t try…”

Nästa singel kommer 15 januari. Följ Vex här!

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Vex – “Saboteur”

”Fräck bas”, ”danspunk”, ”starka melodier”, ”upplyftande refränger” och ”elektroniskt och energiskt”. Så beskriver Tobias Kastberg, …