Foto: David Möller

VEX – ”Don’t Change”

För vänner av elektronisk musik är Tobias Kastberg främst bekant som ena halvan av den Helsingborgsbördiga electropunkduon The Guilt, där han tillsammans med Emma Wahlgren bjuder på kompromisslösa låtar och explosiva liveshower. 

Men Tobias Kastberg har även ett soloprojekt. Under namnet VEX gör han musik som leder tankarna till Devo, Pete Shelley och New Order. Tobias egen beskrivning är lika minimalistisk som träffande: ”Elektroniskt, lekfullt och melodiskt. Postpunk att dansa till”.

Den 19 februari släpper VEX en fullängdare med det kluriga namnet Average Minds Think Alike på HepTown Records. Redan nu kan vi lyssna på en aptitretare i form av singeln ”Don’t Change”.

Tobias beskriver låten enligt följande:

”En hyllning till alla som ibland känner sig utanför och kämpar för att palla eller kunna vara sig själv fullt ut. Robert Smith i The Cure har i något sammanhang beskrivit sin tillvaro i ungdomen som ’…nothing to do but dream of escape’ och den formuleringen stal jag och byggde vidare på. Introt stjäl skamlöst från ’Sweet dreams’. Sedan irriterar låten dig ytterligare med sina ’mmm-aaah-no no no’, men snart kickar refrängen in och du får höra att du inte behöver passa in eller ens att försöka. Som orden på Charles Bukowskis gravsten: Don’t try…”

Nästa singel kommer 15 januari. Följ Vex här!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …