Tuesday , April 23 2024
Running girl

När musik och sport sjunger på samma melodi

Få saker har förmågan att engagera lika mycket som musik och sport. Under olika mästerskap är det nästintill lika omöjligt att undkomma de officiella sportlåtarna som det är att ducka för julmusik i adventstider. Säga vad man vill om dessa hits, men om syftet är att skapa en härlig stämning kan man lugnt konstatera att de lyckas på alla plan, oavsett om det rör sig om fotboll, basket eller friidrott. I den här artikeln minns vi några klassiska låtar och tar en titt på deras korrelation med sport.

Svenska medaljtoner
Man behöver inte vara en hängiven fotbollssupporter, regelbundet spela på oddset eller sitta klistrad framför OS vart fjärde år för att kunna nynna med i populära sportlåtar. Att delta i allsång uppe på läktaren är lika självklart som att göra vågen, och en av de allra första, publika allsångerna i vårt avlånga land ägde faktiskt rum under ett sportevenemang 1927 när den populära entertainern Ernst Rolf drog med sig Stockholmspubliken i Stadion på en allsång inför en fotbollslandskamp. Resten är som man säger historia och kopplingen mellan musik och sport banande så småningom vägen för vår tids mest gåshudstriggande, svenska fotbollslåt. Året var 1994 då Niklas Strömstedt fick frågan att skriva en VM-låt av Svenska Fotbollförbundet, och det dröjde inte längre förrän både Orup och Glenmark var med på tåget som till sist gav oss den svenska fotbollens nationalsång: ”När vi gräver guld i USA”. Även om VM 94 i och för sig inte slutade med guld, kammade laget hem en imponerande bronsmedalj vilket ytterligare cementerat låtens ikonstatus. Den svenska traditionen att skriva mästerskapslåtar till fotbolls-VM såg dock ljuset redan 1950. Även denna gång knep Blågult VM-brons, då till tonerna av Andrew Walters trio och Tompa Jahn som skrev och framförde ”Svenska landslaget i landsflykt”. När laget åtta år senare, 1958, spelade hem ett VM-silver på Råsunda skrev Sickan Andersson hyllningslåten ”Vi hänger me’” där textraden “Det har blivit populärt bland vår publik, så nu skyfflar vi in målen till musik” minst sagt talar för sig själv.

Musik från världsarenorna
På de internationella läktarna finns det en handfull klassiker som är som gjorda för maffiga, känslosamma sportevenemang. Om vi tar oss över Atlanten har det svenska glamrockbandet Europe kultstatus med sin ”The final countdown” från 1986 som numera flitigt spelas på var och varannan NHL-match. Det brittiska rockbandet Queen har även det gett oss inte en, utan två fantastiskt känslosamma arenalåtar som kan ge den mest syniska supportern både gåshud och en tår i ögat. ”We Are the Champions” är som gjord för att sjungas på hemmaarenan och har i en brittisk universitetsstudie korats till den mest medryckande låten i världshistorien, medan ”We will rock you” är en klassiker som än idag stampas, klappas och sjungs fram på läktare världen över. En annan hitlåt som framför allt förknippas med boxningsringen är självklart Survivors ”Eye of the tiger” som sedan succéklassikern Rocky III kan få vem som helst på träningshumör. Faktum är att denna låt även är populär inom ridsport där det vinnande ekipaget galopperar runt arenan för att ta emot hyllningsapplåder. En annan pampig låt med samma syfte är Tina Turners ”The best” som fortfarande spelas på allt från lokala klubbmästerskap till VM-hoppningar i Globen.

Internationella publikfavoriter
Det blir svårt att prata om internationella publikfavoriter utan att återvända till fotbollens värld. Blågult deltog visserligen inte i fotbolls-VM 1998, men det har verkligen inte stoppat oss från att skråla ”Go, Go, Go, Ale, Ale, Ale” i takt med Ricky Martin på låten ”La copa de la vida”. En annan mycket allsångsvänlig låt med svenska anor har vi fått från E-Type med megahiten ”Campione”. Denna upptempolåt med körinslag är numera en fullständig klassiker på nästan alla mästerskap, och oavsett om det handlar om EM, VM, Champions League, Premier League eller La Liga-finalen ekar låtens rytmiska refräng över läktarna. Ett av de senare exemplen på en VM-hit är Shakiras ”Waka Waka” som sålde över två miljoner singlar när den släpptes lagom till världsmästerskapet i Sydafrika 2010 och som än idag ligger bland topplåtarna på YouTube över mest sedda videoklipp. Det många inte vet är dock att låten ursprungligen kommer från den kamerunska hiten Zangaléwa av Golden Sounds/Tsamina från 1986. Sist men inte minst måste ”Seven Nation Army” nämnas. Efter att Jack och Meg White skrev hiten 2003 dröjde det inte länge förrän den blev ett standardinslag på fotbollsmatcher världen över. Tack vare den enkla melodin och de starka tonerna har den fått nytt liv inom många sportklubbar där texten anpassats och gjort om för att peppa och hylla hemmalaget.

Så vad behövs då för att skapa en klassisk sportlåt? Ser man till de mest framgångsrika melodierna genom tiderna upptäcker man att det går en röd tråd bland ingredienserna som förvandlar en bra låt till ett odödligt fenomen. Gemensamt för de allra största hitten är ett starkt trumbeat och en refräng som sätter sig direkt, oberoende av om det är texten eller melodin i sig.  Oavsett vilket är nog de flesta överens om att en riktigt bra låt kan ta en sportupplevelse till helt nya nivåer.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

En man sitter på en förstärkare och spela gitarr

Tv-spel och hårdrock: En komplett guide

Hårdrock och tv-spel delar en speciell koppling. Sedan tidigt 1990-tal har hårdrocksmusik varit en del …