Thursday , February 29 2024

Su Andersson – Train Stories

Betyg - 7

7

Fin americana av svensk sångerska som beskriver sin tågresa genom USA.

User Rating: Be the first one !
Su Andersson - Train Stories, cover
Skivbolag: Firma Sue Records

Amerikanska singersongwritern Laura Gibsons album Empire Builder baseras på hennes upplevelser då hon färdades med tåg mellan Chicago, Portland och Seattle. Svenska Su Andersson lät sig influeras och inspireras och gjorde en liknande resa, men genom hela 15 stater. Hon dokumenterade sin tripp med Train Stories. 

Su Andersson kommer från västkusten, men har uppträtt på open mic-kvällar i såväl New Yorks East Village som i Göteborg. Hon hade en lång karriär som arkitekt, men då skolkamraterna gav henne studiotid i present återupptog hon sitt musicerande, sade upp sig från jobbet och satsade allt på musiken. Det tycks hon ha gjort rätt i, för Train Stories är en lysande liten skiva, varierad i såväl känslor som rytmer och genrer. I grund och botten kan man beskriva Anderssons musik som americana, men det är en americana som rymmer väldigt mycket variation. Albumets tio låtar är sinsemellan väldigt olika och landar ibland i rock, ibland i stillsam folkpop, ibland i country och ibland i något bluesaktigt. Rösten, texterna, historien och upplägget håller ihop det hela, så man känner inte att skivan är ojämn, vilket den skulle ha kunnat vara när svängarna tas ut som här. Förutom att sjunga spelar Andersson gitarr och timpani, medan andra svenska musiker fyller på med mer gitarr, bas, lap steel, trummor, piano, orgel, cello och allt vad nu låtarna kräver. Resan startar i Illinois och starten beskrivs i inledande ”For roses and rain” och slutar efter någon halvtimme ombord på tåget som rusar fram mot hennes familjära New York i ”On the train part II”. Texthäfte finns i skivkonvolutet så det är lätt att hänga med. Part I av ”On the train” är en skönt rockig sak som jag gillar mycket, men de flesta låtarna här är utsökta, var och en på sitt personliga vis.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …