Vacum – Rädd För Tystnaden/Korståg

Betyg - 7

7

En gammal och en ny platta med punkbandet Vacum på dubbelvinyl.

User Rating: Be the first one !
Vacum - Rädd För Tystnaden/Korståg
Skivbolag: Massproduktion

De bildades i Sundsvall i slutet av 70-talet och var aktiva till 1985. Långt senare var de tillbaka, återförenade och redo att ösa järnet igen. Nu under hösten ska Vacums katalog återutges och given startar med det remastrade debutalbumet Rädd För Tystnaden och den nya plattan (spelades in 2018) Korståg som bonus-lp.

Nej, jag kan inte påminna mig att ha hört Vacum när det begav sig. Hur det kommer sig känns lite som ett mysterium, ett av rymdens svarta hål, då bandet var en av Sundsvalls mest produktiva punkgrupper. Innan debutalbumet Rädd För Tystnaden hade man medverkat på samlingsplattor och gett ut ett flertal singlar och ep:n. På debutalbumet (som länge varit ett samlarobjekt) börjar man ta ut svängarna och bredda sig musikaliskt. Texterna är på svenska och rätt tidstypiska. Plattan är delvis bra, på sina ställen inget vidare, men hela tiden charmig och väl värd att lyssna till. Så har vi den nya skapelsen Korståg. Jag hade inte blivit ett dugg förvånad om bandet så här 40 år senare, skulle vara en saggig och trött historia, kanske t.o.m. patetisk, men faktum är att jag tycker gubbarna som gör Korståg sparkar stjärt med sina yngre jag. Det är nästan samma line-up på bägge skivorna. Skillnaderna är trummisen Ulf Sandquist som lirade på debuten. Nu sitter Patrik Högl på trumpallen istället. Och Cathrine Fandén som sjunger, lirar piano och gitarr på debuten är inte är med på Korståg över huvud taget. Vacummedlemmarna som lirar på bägge albumen är alltså Anders Olsson (bas), Stephan Segermark (gitarr, sång) och Mats Hammerman (sång). Den nya plattan har ett fetare sound, tuffare sång och visar ett proffsigare band som på alla vis låter bättre än förr. Dubbelalbumet är limiterat till 210 exemplar så vill du ha ditt eget ex gäller det att ligga på (om det nu finns några kvar alls). Senare i höst kommer Den Sista Vintern och Flugor och Rosor släppas också. Något för fansen att se fram emot. PS: Skulle jag betygsätta plattorna var för sig skulle Rädd För Tystnaden få en 6:a och Korståg en 8:a.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …