Tuesday , August 9 2022

Bridges – återutgivning från embryot till A-ha

Vid första anblicken verkar kanske inte åttiotalskonstellationen Bridges vara speciellt intressant. 

Men vänta… ser inte två av killarna lite bekanta ut? Minsann –  Viggo Bondi, Øystein Jevanord, Magne ”Mags” Furuholmen och Pål Waaktaar.

Jodå, vi har här fröet till vad som en dag skulle bli Norges främsta popexport, A-ha.

Bridges gjorde inte många konserter, men vid ett av tillfällena stod en tvålfager gutt med fantastisk röst i publiken. Han hette Morten Harket och vad som hände därefter är pophistoria. 

Nu stannar vi dock kvar på det tidiga åttiotalet. I nådens år 1981 gav Bridges ut sin andra LP, Våkenatt. 

En skiva som inte sällan leder tankarna till proggig folkrock eller kanske ett The Doors från Oslos södra förorter, men även bjuder på tidiga nyanser av Furuholmen-Waaktaars patenterade elektropop. 

I synnerhet tre låtar har stort kultvärde för alla som älskar A-ha. 

”The Leap” är embryot till ”Scoundrel Days”, ”Wildfire” delar textstrofer med ”I Dream Myself Alive” och ”Soft Rains of April” är helt enkelt en tidig version av A-has melankoliska ballad med samma namn. 

Våkenatt har länge varit notoriskt svår att få tag på, men den 20 november kan vi se fram emot en nyutgåva, i såväl fysisk som digital form (läs mer här). 

Väldigt nyfikna personer, som inte kan kan hålla sig en dryg månad, rekommenderas att botanisera på YouTube. 

 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Suede – “15 Again”

För ett par veckor sedan släppte Suede den första singeln, “She Still Leads Me On”, …