Wednesday , May 22 2024

Surrender Hill – A Whole Lot Of Freedom

Betyg - 7

7

Tillbakalutad countryplatta med och av mycket musikaliskt äkta par.

User Rating: Be the first one !
Surrender Hill - A Whole Lot Of Freedom
 Skivbolag: Egen prod.

Surrender Hills nya skiva A Whole Lot Of Freedom är lika lång som två normallånga plattor, och det betyder förstås två saker: låtarna är så många (18 st.) att alla förmodligen gillar några, men också att alla får en del spår de inte tycker håller måttet. Från början fanns dock 36 inspelade låtar att välja bland, så det dödades en hel del ”älsklingar” ändå.

A Whole Lot Of Freedom är som ett dubbelalbum på en cd-skiva och låtarna börjar utmärkt med titelspåret, ”Winter´s End” och ”Turn This Train Around” som Afton Seekins sjunger mycket vackert. Surrender Hill består av henne och hennes man Robin Salmon som också sjunger, men även lirar gitarrer, piano, munspel, orgel, mandolin och dobro. Till sin hjälp på den nya skivan har de en trummis, en gitarrist, en violinist och en kille på munspel. Plattan har Salmon producerat, spelat in och mixat själv i parets hemstudio i Georgia och samtliga låtar är skrivna av dem bägge. A Whole Lot Of Freedom innehåller framförallt folkinfluerad countrymusik och texterna består av historier från uppväxttiden (som Salmon spenderade i Sydafrika och Texas medan Seekins bodde/pluggade i Alaska och Arizona) och historier deras släktingar berättat genom åren. Men skivan handlar också om parets nyfödda son (”Beautiful Wren” är en direkt hyllning till honom) och sådant man går igenom som nyblivna föräldrar, upplevelser paret haft på vägarna och så förstås frihet, det ämne som genomsyrar samtliga spår på ett och annat vis. Den f.d. punkaren Salmon (han var frontman i See No Evil) och Seekins har röster som gifter sig alldeles utmärkt och på skivan finns mycket fin stämsång, många fina melodier, tänkvärda texter och en tilltalande värme. Jag gillar A Whole Lot Of Freedom, men albumet hade vunnit på att kortas ytterligare. Det blir som sagt en del spår här som man kunde vara utan och som ”enkelalbum” hade cd:n kunnat bli helt fantastisk.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …